Hoeveel kost het om warmte in je huis één dag te stoken?

Met koud weer gaat er meer warm water door de radiator. Maar wat kost het eigenlijk om het huis één dag lekker warm te maken?

Als het koud is, wil je natuurlijk graag de kachel opendraaien. Maar hoe kun je geld besparen?

Hoeveel een dagje stoken kost, hangt natuurlijk af van je huishouden Hoe groot is je huis? Hoe goed is de woning geïsoleerd? Hoe oud is je CV-ketel: allemaal zaken die van invloed zijn. Voor deze gemiddelde berekening gaan we uit van een oude middelgrote (hoek)woning en een tweepersoonshuishouden. Volgens Milieucentraal is het gemiddelde gasverbruik dan 1390 kuub per jaar.

20 procent daarvan wordt gebruikt voor water en de rest aan verwarming. De gemiddelde prijs voor een 1m3 (kuub) gas is dit jaar (2021) 76 cent. Per jaar kost stoken dan:

1390×0,8×76 cent = 845 euro

Nu stoken we niet het hele jaar door, want het stookseizoen begint in oktober en eindigt meestal in maart. Dat betekent dat we zo’n 6 maanden stoken: 180 dagen. De gemiddelde stookkosten per dag komen dan op 4,6 euro. Opgepast: dit blijven dus wel gemiddelden. In de herfst en de lente stook je minder hard om het huis warm te krijgen. In de winter is warm stoken waarschijnlijk veel duurder.

Er zijn meer manieren om het warm te krijgen. Een elektrische deken bijvoorbeeld. Zo hoef je als je het koud hebt niet je hele huis te verwarmen, maar kun je gewoon even de deken aanzetten.

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Tips om meer uit je spaargeld te halen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.