Vier tips om alles uit je spaargeld te halen

Hoe ga je het komende jaar je spaargeld voor je laten werken? Vier tips!

Open een spaarrekening bij een andere bank

We zijn vaak trouw aan onze bank. Als we er eenmaal een hypotheek hebben afgesloten, openen we vaak ook een spaarrekening of allerlei verzekeringen.

De spaarrente staat nog altijd historisch laag. Dat terwijl er kleinere spelers zijn, die spaarproducten aanbieden die nog wel wat opbrengen. Maar die vind je vooral in het buitenland. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de Belgische internetbank MeDirect een spaarrente van 0,7 procent als je de spaarrekening Maandsparen Max opent.

Beleg met een beleggingsplan

Wil je wat meer verdienen (maar ook meer risico lopen) dan kan je in een beleggingsplan stappen. U hoeft geen enorm bedrag in te leggen om te kunnen beginnen. Bij veel banken kunt u via deze weg soms al beleggen vanaf 25 euro per maand.

Het grote voordeel van een beleggingsplan is dat je met je geld op verschillende paarden kunt wedden. Raadpleeg een adviseur om te bepalen wat voor type belegger je bent. Hou wel rekening met mogelijke kosten, zoals instap- en beheerskosten.

Investeer in een lokale onderneming

Veel ondernemingen hebben het sinds de start van de coronacrisis erg moeilijk.

De toekomst van duizenden bedrijven hangt op dit moment aan een zijden draadje en overleven veelal door creatief om te gaan met hun business-model. Verder komt er geld bij deze zaken binnen, door gebruik te maken van de financiële compensatieregelingen die door de overheid beschikbaar zijn gesteld (zoals de NOW regeling).

De vraag is echter of het genoeg zal zijn en of deze lokale ondernemers kunnen overleven zolang we in deze situatie blijven verkeren. Onder normale omstandigheden zouden vele bedrijven het al niet redden. Dat is gewoon hoe het werkt. De een heeft een goed businessmodel en trekt doorgaans genoeg klanten. De ander heeft het nakijken en probeert het wellicht later opnieuw.

Vandaag de dag kun je al mede-eigenaar worden van een beursgenoteerde onderneming, door te beleggen in de aandelen van het desbetreffende bedrijf. Je deelt hiermee in het succes en falen, wat zich vertaalt in onder andere een lagere/hogere aandelenkoers. Maar ook keren veel bedrijven een deel van hun winst uit in de vorm van dividend.

De afgelopen jaren is het voor kleinere investeerders ook makkelijker geworden om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Startup platformen en crowdfunding websites maken het vaak mogelijk om voor minder dan €500 al te investeren in ondernemingen. Jij stelt jouw geld beschikbaar en wordt hierdoor of mede-eigenaar of verstrekt een lening aan deze ondernemers in ruil voor rente. Een mooie manier om geld te verdienen!

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.