Tien topboeken om lekker te lezen op vakantie

Tien aanraders voor op vakantie

Sommige mensen gaan weg met de agenda volgepland met activiteiten, anderen houden het liever wat rustiger en vrijblijvender: het is tenslotte vakantie! Wat is er nou lekkerder dan jezelf te verliezen in een goed boek op het strand, voor de tent, of op je zonnige balkon? MUMB presenteert: in willekeurige volgorde, de 10 beste boeken voor op vakantie.

Astrid Holleeder Familiegeheimen vakantie1. Astrid Holleeder: Familiegeheimen

Eén van de meest controversiële ‘bekende Nederlanders’ van de afgelopen jaren is toch wel Willem Holleeder. Heineken-ontvoerder, afperser van vastgoedhandelaren, onderwereldbaas en nu ook veroordeeld voor zes liquidaties, inclusief de moord op vroegere ‘collega’ Cor van Hout. Maar ook tegenover zijn eigen familie gedroeg hij zich als een vreselijk monster, waarbij intimidatie en geweld niet werd geschuwd.

In ‘Familiegeheimen’ vertelt zijn zus, Astrid Holleeder, openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie – moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis – leiden, voor en ook tijdens het proces tegen ‘De Neus’, zoals Holleeder wordt genoemd.

Astrid en Sonja getuigden tegen hun eigen broer en hebben dus ook een aandeel gehad in zijn uiteindelijke veroordeling. Wat doet dat met je? Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst? Dit boek, het laatste in de Holleeder-trilogie, is een echte aanrader.

Otmars Zonen, Peter Buwalda vakantie2. Peter Buwalda: Otmars zonen

‘Otmars zonen’ vertelt het verhaal van de jonge Shell-medewerker Ludwig Smit, die na een bezoek aan Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness al te wankelen.

Johan Tromp is een echte alfaman en de kroonprins van Shell, en in alles de tegenpool van Ludwig. Hij schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.

Peter Buwalda verkent in ‘Otmars zonen’ de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. Zwartgallige problematiek in een vrolijke, jongensachtige en ongegeneerde stijl beschreven; die tegenspraak maakt Otmars zonen van Peter Buwalda tot een meesterwerk.

Ketty Lollia, Voel je Vrij vakantie3. Ketty Lollia: Voel je Vrij

Heb je zin in en leuk én leerzaam zelfhulp boek? Het schrijversdebuut van NLP-therapeut en ervaren marketingstrateeg Ketty Lollia heet ‘Voel je vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’. Kom je steeds geld tekort aan het eind van de maand? Streef je al een tijdje naar meer grip op je inkomsten en uitgaven? Iedereen wil leven zonder financiële zorgen. En dat kan! ‘Voel je vrij’ reikt je een stappenplan aan naar emotionele en financiële onafhankelijkheid. Als je terug bent van vakantie, kun je direct aan de slag om te zorgen dat je straks onbezorgd kunt leven, en hopelijk lekker vroeg met pensioen…

VGZ zorgverzekering met royale dekking al vanaf E 114,85 p/mnd. Bespaar ook E 160,00 p.p.!

Tijdens het lezen leer je alles over geld verdienen, belasting betalen, ondernemen, sparen, beleggen en vooral: anders consumeren. Bovendien helpt dit boek je bij het verhogen van je emotionele intelligentie en geeft het je meer inzicht in jezelf en je verwachtingen. Zo leer je de mindset en de vaardigheden beheersen die jou financieel én emotioneel tot een rijker persoon kunnen maken. Kom sterker terug van vakantie!

Simone van der vlugt, Ginevra vakantie4. Simone van der Vlugt: Ginevra

Ga jij deze zomer naar Florence? Dan is Ginevra een passend boek! Dit speelt zich namelijk af in Florence, in het jaar 1347. De achttienjarige Ginevra wordt verliefd op de intelligente en aantrekkelijke Antonio, maar wanneer hij haar vader vraagt om te mogen trouwen weigert hij; er doen geruchten de ronde over de ‘verlichte’ ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één mogelijkheid: samen met Antonio de benen nemen.

Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar helaas is het geluk van korte duur. Terug in Florence dwingt Ginevra’s vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een soort slavin van haar nieuwe man. Als vervolgens ook nog de pest uitbreekt, is de ellende compleet. Overwint de liefde echt?

Matthijs Kleyn, Ik zie je vakantie5. Matthijs Kleyn: Ik zie je

‘Ik zie je’ van Matthijs Kleyn is een complex liefdesverhaal. De hoofdpersoon Fender is een nostalgische jongen, begin dertig, die zijn eigen videotheek runt. Als de lieftallige Lisa op zijn pad komt, voelt hij zich voor het eerst sinds de breuk met zijn ex eindelijk weer tot leven komen. Lisa is behalve mooi ook ongrijpbaar; hun liefde is puur maar stormachtig. Fender leeft voor films en het zoeken naar bewijs dat Elvis Presley nog altijd in leven is. Lisa wil alles uit het leven halen en doet dat met vrienden, muziek en een flinke portie drugs.

Een wereld van verschil en daarmee ook heerlijk om te lezen. Liefde hoeft niet altijd perfect te zijn.

Tatiana de Rosnay, Obsessie vakantie6. Tatiana de Rosnay: Obsessie

Op vakantie in Parijs, Frankrijk? Dan past deze spannende thriller perfect bij je reis! ‘Obsessie’ gaat over Pascaline, een gescheiden vrouw. Na haar scheiding vindt ze hét perfecte appartement in Parijs. Het is erg licht, heeft twee kamers en uitzicht op een levendige straat. Hier kan ze in alle rust haar leven weer oppakken.

Maar al snel voelt ze zich onrustig in huis, ze kan de slaap niet vatten. Van een buurvrouw hoort Pascaline over het drama dat zich tien jaar eerder in het appartement heeft afgespeeld. Een jong meisje is verkracht en vermoord in Pascalines nieuwe slaapkamer. Pascaline raakt geobsedeerd door de moord en langzaam maar zeker brengt deze obsessie haar eigen verborgen kwetsuur naar boven: het verlies van haar babydochtertje.

Een gevoelig en meeslepend verhaal in de Stad van de Liefde. Pak deze mee als je naar het zuiden op vakantie gaat.

Nicci French, Huis vol leugens vakantie7. Nicci French: Huis vol leugens

Dit is de nieuwste literaire thriller van Nicci French, het eerste boek na de veelbekroonde Frieda Klein-serie. De vijfenveertigjarige Neve leidt een – zo op het eerste gezicht – gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt echter, want ze heeft een geheime liefdesaffaire met een getrouwde man!

Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is kapotgeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft… dit boek een echte nagelbijter van een getalenteerd schrijfster.

Esther Verhoef, Nazomer vakantie8. Esther Verhoef: Nazomer

Nog een boek over Parijs, maar dan de wereld van de mode. Modeontwerpster Vivian staat op de absolute top van haar carrière. Haar bedrijf doet het goed, ze wordt door iedereen op handen gedragen.

Vlak voordat Vivian op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze plotseling schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt, maar die steeds vaker naar de oppervlakte komt.

9. Suzanne Vermeer: Hitte GolfSuzanne Vermeer, Hittegolf vakantie

Reis jij deze zomer af naar de Algarve, dan is ‘Hittegolf’ een passend boek voor je vakantie! Het is hartje zomer in de Algarve en een hittegolf houdt de gemoederen van de lokale bevolking en de Nederlanders die er zijn neergestreken, flink bezig. Anoek Huizing en haar Portugese vriendin Cesária zijn slechts geïnteresseerd in de film die op dat moment wordt opgenomen. De knappe Amerikaanse hoofdrolspeler Robert Stevenson en zijn tegenspeelster, de Nederlandse Emma DeWitt, zijn het onderwerp van gesprek.

De mooie zomer wordt plotseling opgeschrikt door de vondst van een lichaam aan de voet van ‘Het einde van de wereld’, een klif op het uiterste puntje van de Algarve. En dan blijken de verdachten ook nog meer te weten van de verdwijning van een meisje, zeven jaar geleden.

Ben je tijdens het lezen inderdaad in de Algarve, dan kun je de klif in kwestie zelf bezoeken!

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.