10 tips om te besparen op water

Zuiniger aan doen met water is goed voor de portemonnee

Hoe kun je voorkomen dat watergebruik een probleem wordt voor je portemonnee en het milieu? Lage kosten zijn een must, want elke maand met die torenhoge kosten zijn nergens goed voor. Maar wanneer je (veel) wilt besparen op water is het makkelijk om te zeggen dat je “minder water moet gebruiken”, maar hoe doe je dat in de praktijk? Tien tips!

Een waterbesparende douchekop

Deze douchekop, beter bekend onder de naam “spaardouchekop” kan tot wel 60% minder water gebruiken dan een gewone douchekop. Maar geen zorgen! Tegenwoordig zijn er besparende douchekoppen waar meer dan slechts een zielig stroompje water uitkomt. Je voelt daardoor bijna geen verschil tussen een gewone en een spaardouchekop! Misschien vraag je je dan nu af: “Wanneer is een douchekop nou echt spaarzaam?” Dat is wanneer het in de Z-klasse zit, die verbruikt ongeveer 4 tot 7 liter per minuut.

Minder lang douchen

Dit is een tip die meer mensen suggereren, maar dat komt omdat deze goud waard is. Het scheelt namelijk erg veel! De gemiddelde Nederlander spendeert 9 minuten in de douche en dat verbruikt 80 liter. Maar als bijvoorbeeld iedereen in een gezin van 4 mensen een minuutje korter doucht dan scheelt dat al 6.000 liter per jaar!

Plassen tijdens het douchen

Het klinkt vies, maar dat het een oplossing kan zijn voor het verminderen van waterverbruik is geen verzinsel. Je kunt namelijk op die manier al 6 liter water (dat eigenlijk voor het doortrekken van de wc gebruikt zou worden) besparen. Denk dan wel aan het vorige punt 😉

De wc minder vaak doorspoelen

Dit is een buitengewoon gemakkelijke tip die mijn oma mij altijd gaf. Als je genoeg water drinkt per dag, heb je minder sterk geurende urine. Op die manier kun je zo nu en dan het doortrekken thuis even vergeten. En als je ook al minder toiletpapier gebruikt, zodat de pot niet al te snel vol raakt, dan kun je waarschijnlijk 5 à 6 keer naar het toilet voordat je ook echt hoeft door te trekken. Dan bespaar je al snel 36 liter, omdat 1 keer doortrekken 6 liter water kost (en dat zijn alleen nog de moderne toiletten).

Kraan dicht tijdens het poetsen

Er zijn veel mensen die tijdens het poetsen de kraan open laten. Dat is enorm zonde omdat je dan letterlijk ongebruikt water de goot in gooit. Het is ook erg simpel (lijkt me) om de kraan gewoon te sluiten tijdens deze drie minuten.

Couponactie INT boeken - aug

Een regenton

Investeren in een regenton kan je erg veel geld schelen, omdat er op die manier namelijk letterlijk water voor je uit de lucht valt. Je kunt dat gebruiken om de plantjes water te geven. De tonnen zijn nog steeds erg handig in de zomer, want als er dan toch uit het niets een regenbui aankomt kun je het water nog steeds gebruiken. Extra tip: Het beste moment om de planten water te geven is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Als je het in de middag doet, dan verdampt het snel en hebben de planten geen tijd om het op te nemen.

Het “wachtwater” gebruiken

Wanneer je warm water wilt hebben om bijvoorbeeld je handen te wassen, moet je altijd even wachten. Je zou daarvoor een kom of bak op de bodem kunnen zetten zodat je het “wachtwater” (dat je dan niet gebruikt terwijl je aan het wachten bent tot het warm genoeg is) nog kunt (her) gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven of de afwas te doen.

Het wassen van groente en fruit in een kom

Wanneer je groente en fruit wast onder stromend water, verbruik je al snel meer water dan nodig is. Je zou het in plaats daarvan in een kom met water kunnen doen om het groente en fruit dan op die manier schoon kunnen maken. Je zou hier het “wachtwater” ook voor kunnen gebruiken!

Controleer op lekkages

Als je elke maand even checkt op lekkages, kan dat je bakken met geld schelen. Als alles maar blijft druppelen, verbruik je als snel zonder het te weten veel water. 

Servies en pannen laten weken

Als de pannen na het koken erg vettig zijn, zou je het graag snel willen schoonmaken. Alleen wordt daar vaak stromend water voor gebruikt, terwijl dat helemaal niet nodig is! Je zou de pan ook kunnen vullen met een beetje water en wat sop, zodat je geen stromend water nodig hebt om die schoon te maken.

Dit waren ze dan, de tips om je te helpen minder water te verbruiken! Heb je ze kunnen gebruiken? Zijn er nog andere tips die je ons en/of andere lezers kan geven? Laat dan een reactie achter! Meer bespaartips kun je vinden op deze site.

Zoek en vind een uitstekende boekhouder via onze vergelijker >>

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

4 comments

  1. Goede tips! Sommige ervan gebruik ik al wel, maar er zijn ook veel waar ik nooit over heb nagedacht. De wc niet altijd doorspoelen, bijvoorbeeld. Zelf spoel ik hem wel minder lang door, maar nooit “niet”. Kan best een paar keer, eigenlijk. Ook meteen een goede reden om meer te drinken!

    1. Het was voor mij ook wel even wennen hoor Emma, uit hygienisch oogpunt. Je laat een toilet toch liever fris achter. Maar toch, zowel voor het milieu als voor je portemonnee is het toch beter strategisch te spoelen. En genoeg drinken op een dag is sowieso verstandig!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.