In het rood staan? 4 tips om dat te vermijden

Zorg ervoor dat je niet in het rood staat bij de bank

In het rood staan is vervelend. Weet je van jezelf dat je makkelijk geld uitgeeft of dat je niet goed weet om te gaan met prikkels? Heb je soms het gevoel dat je een gat in je hand hebt? Of vind je dat je nooit genoeg overhoudt aan het eind van de maand en dat je daardoor in het rood komt te staan?

Dan is het handig dat je deze pagina met tips leest. Want als je in het rood staat, betaal je debetrente over het geleende geld. En aangezien die rente op kan lopen tot 15%, is het misschien handig om wat trucjes te vinden om te vermijden dat je in deze situatie terechtkomt.

geld en in het rood

4 tips om financiële problemen te vermijden

1. Open een 2de bankrekening

Het klinkt misschien vreemd om dit te doen, maar het voordeel van een tweede bankrekening is dat je beter controle kan houden over je uitgaven. Op de eerste bankrekening laat je al je vaste lasten uitbetalen. Door een automatische overboeking zet je op deze rekening minimaal het bedrag dat nodig is om deze kosten te dekken. Dus huur, koop, verzekeringen, abonnementen, etc. Alles wat een vaste last is en niet schommelt van maand tot maand.

Op de eerste bankrekening blijft dan precies over wat je beschikbaar hebt voor de variabele lasten. Idealiter heb je nog maar 40 á 50% over van je geld op deze bankrekening. En dan ga je beginnen om te werken aan het vermijden dat je in het rood staat.

2. Leg je buffer vast

Je weet het waarschijnlijk al, maar ik herhaal het nog een keer: een buffer zorgt ervoor dat je in onverwachte situaties altijd wat geld achter de hand hebt om die momenten te overbruggen. Hoeveel je als buffer moet hebben, kan je berekenen op de site van het NIBUD. Het is afhankelijk van je situatie. Natuurlijk kan het zijn dat je niet zomaar je buffer aan kan leggen. Begin er toch maar mee. Des te eerder je ermee begint, des te meer kans je maakt om een groot deel daarvan wél bij de hand te hebben wanneer je het nodig zal hebben.

Als je moeite hebt om te sparen, laat dan je bank automatisch een bepaald bedrag overboeken naar je spaarrekening. En nee, sparen levert hedendaags niets meer op, maar het zorgt er voor dat je niet hoeft te lenen tegen een hoge rente wanneer je in nood bent.

3. Stel een spaardoel

Naast het bouwen van je buffer ga je ook een spaardoel stellen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je extra geld opzij hebt. Dat geld kan je dan uitgeven aan leuke uitgaven zoals een vakantie of een keer lekker uitgaan met alles erop en eraan. Maar je kan dat geld ook gebruiken om te investeren in jezelf en in de toekomst.

Een mooi formule om goed om te gaan met het geld dat je verdient, is het volgende:

in het rood staan, niet meer

  • 55-60% van je verdiende geld gaat naar vaste lasten, boodschappen, kleding, essentiële zaken
  • dan 10% gaan naar opleidingen: persoonlijke ontwikkeling, studie, investeren in jezelf
  • daarna 10% gaan naar leuke dingen
  • belangrijk, 10% zijn om te werken aan je financiële vrijheid zodat je ooit kan stoppen met werken en alleen leuke dingen doen 😉
  • 10% voor lange termijn doelen
  • 0 – 5% voor goede doelen, want geven is immers net zo belangrijk als ontvangen

Deze formule wordt vaak gebruikt door rijke mensen. Op deze manier zorg je er altijd voor dat je genoeg geld opzij hebt voor het doel dat je voor ogen hebt.

4. Moeite met besparen? Begin klein

Merk je dat je er niet aan toekomt om het geld weg te leggen? Dan heb ik nog een laatste tip: begin heel klein. Zelf met 0,50 eurocent. Het gaat er om dat je begint. Koop een hermetisch spaarvarken of maak zelf een doos hermetisch dicht. Schrijf een belangrijk datum erop, ver in de toekomst: je verjaardag, kerst als het het begin van het jaar is, zomervakantie in september, de volgende verjaardag van je kind, enzovoorts. Het emotionele gedeelte kan je helpen om deze doos dicht te houden.


Spaar daarin de restjes. Dus geen biljet van 10 euro die je over 2 dagen gaat missen maar bijvoorbeeld die 0,10 eurocent van je boodschappen. Of die 2,35 euro van je lunch. Of dat drankje dat je niet gekocht hebt tijdens je etentje. Doe het ongeveer elke 2 à 3 dagen. En schaam je niet als je alleen maar 0,05 eurocent in je doos zet. Alles telt mee. Je zult versteld staan, wanneer je die doos weer opent, hoeveel je bij elkaar gespaard hebt. Zonder er over na te denken. Betreft dat geld, het is mijn advies dat gelijk te verdelen in bovengenoemde spaarpotjes. Dit om misleiding te vermijden. Het zorgt ervoor dat je geen aanleiding krijgt om het helemaal uit te geven.

Het leuke daarvan is, als het goed voelt, kan je weer een nieuwe doos aanmaken met een datum verder in de toekomst. Zo bouw je een bedragje op dat je te allen tijde kan gebruiken zonder dat je het hoeft te missen.

Lees meer:

Ontdek hier onze:

Wil je meer tips om geld te besparen? Kijk hier >>

Wil je liever tips om meer geld te verdienen? Kijk hier >>

 

 

 

2 reacties

  1. Wat een goede tip dat hermetische doos! Ik was nog op zoek naar een manier om geld te sparen zonder het te merken. Die ga ik zeker uitproberen.

    Interessante website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.