7 tips om energie te besparen in de herfst

Herfstige bespaartips: bezuinig op energie

De zomer is voorbij, de herfst is hier! In de avond wordt het eerder donker, de temperatuur daalt en soms kan het een dag lang regenen. De zomerkleding mag terug in de kast, de verwarmingsketel gaat weer aan. Dit is het beste moment om eens te kijken hoe je energie kunt besparen in de herfst!

1. Blijf in beweging, ook in de herfst

Fit blijven en zodoende energie besparen? Jazeker. Jouw spierweefsel helpt je te beschermen tegen de kou. En hoe minder koud je het hebt, hoe minder de verwarming nodig is. Blijf dus zeker sporten, zelfs al wordt het weer slechter. Enkele suggesties:

 • Vervang je wandelingen/joggen/hardlopen op regenachtige dagen door zwemmen, fitness of andere indoorsporten.
 • Ga een keer het bos in en geniet van het prachtige kleurenpalet van de herfst.
 • Hoe verleidelijk het ook is, laat die auto staan en neem de fiets naar de supermarkt.

2. Neem je verwarming onder de loep

De verwarmingsketel is tijdens de herfst- en wintermaanden de voornaamste energieverbruiker van je huis. Er zijn meerdere manieren om het verbruik van de ketel te beperken:

 • Het is niet nodig om elk hoekje en elke ruimte van je woning te verwarmen. Draai waar nodig de kraan dicht.
 • Tochtstrips zorgen ervoor dat de warmte blijft waar het nodig is. Radiatorfolie voorkomt dat warmte in je muren trekt. Even klussen een kleine investering en je kunt vele euro’s besparen.

 • Is je cv-ketel in orde? Zijn de radiatoren ontlucht? Is jouw thermostaat juist ingesteld?
 • Misschien is je cv-ketel wel aan vervanging toe. Een ervaren vakman kan je adviseren en informeren over de mogelijkheden.

3. Energiezuinig verlichten is slim

Kortere dagen, meer licht nodig. Een gemiddeld gezin verbruikt rond 530 kWh per jaar aan verlichting. Dat is ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Het loont dus de moeite om ook hierop te besparen.  Vervang je oude gloeilampen door led-verlichting. Hoe sterk zijn de led-lampen die je nodig hebt? Hier een handige tabel.

4. Profiteer maximaal van de zon

Zolang de zon schijnt, heb je minder licht en verwarming nodig. Benut deze dus optimaal. Hou je gordijnen open en laat de zonnewarmte binnen. Hoewel het buiten kouder wordt, geven zonnestralen nog altijd warmte. Zolang de zon voldoende licht geeft, kan de verlichting uit blijven.

5. Verander je eetpatroon

Heb jij ook zo’n trek in een rol koekjes op een gure herfstdag? Grijp jij ook gemakkelijker naar ”comfortfood” als het koud en nat is? Een gezond eetpatroon met voldoende ijzer en vitamine B12 heeft een beter effect op je interne en externe thermostaat. Zorg voor een gezond en gevarieerd menu. Vooral vis en weekdieren zoals mosselen en oesters zijn een bron van ijzer en vitamine B12.

6. Maak goede afspraken bij jou thuis

Spreek met je familieleden af dat jullie er alles aan doen om de kosten te drukken. De volgende afspraken helpen hierbij:

 • Sluit consequent de tussendeuren.
 • Laat het licht niet onnodig branden.
 • Let op het warmwatergebruik tijdens het douchen: niet te lang!
 • Was je handen met koud water.

7. Gebruik je droger met mate

Heb je een droger? Die verbruikt heel wat energie. Maar wanneer het buiten frisser en natter wordt, droogt je wasgoed heel traag op je droogrek. Je hoeft jouw rek echter nog niet weg te stoppen:

 • Ook de herfst kent nog een aantal warme, droge dagen waarop wasgoed buiten drogen perfect lukt.
 • Zet jouw droogrek binnen, bij voorkeur in een droge en warme ruimte zoals je verwarmingsruimte.
 • Je kan je wasgoed eerst ‘voordrogen’ op het rek, en daarna in de droger stoppen. Dan kun je een korter programma gebruiken.

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

2 comments

 1. Je tips voor het besparen van energie zijn zeker niet overbodig. Bewuste energiebesparing vraagt echt offers. Ik probeer het hoger zetten van de verwarming altijd zo lang mogelijk uit te stellen met een warme trui. Men zou zich ook moeten afvragen of het gebruik van een wasdroger nog wel verantwoord is. Energievreters zoals magnetron en wasdroger heb ik niet eens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.