7 vragen over eten opwarmen

Wie slim boodschappen doet en strategisch kookt, kan veel geld besparen. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je ziek wordt van eten dat over de datum is. De vraag is dus: restjes eten bewaren in de koelkast of weggooien?

1. Gooi deze etenswaren direct weg

Bewaar liever geen restjes van kant-en-klaar eten of afhaalmaaltijden, want je weet niet hoe lang geleden ze zijn bereid en of ze goed zijn bewaard. Nitraatrijke groenten, zoals spinazie, andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, kool-rabi, paksoi, raapstelen, spitskool en venkel kun je ook beter niet voor een tweede keer opwarmen. Dan wordt namelijk te veel onschadelijk nitraat omgezet in het schadelijke nitriet. Uit een onderzoek bij dieren blijkt dat nitriet bij veelvuldige inname kankerverwekkend kan zijn.

2. Hoe lang kan ik ze bewaren?

In een koelkast met een temperatuur van 4 tot 7°C mag je etenswaren twee tot drie dagen bewaren. Dat geldt ook voor gekookte rijst, spaghetti en andere pastasoorten en voor producten waarin zuivel is verwerkt. Vis is extra gevoelig voor bederf; bewaar resten van aangesneden of bereide vis niet langer dan één dag in de koelkast.

meegaan

3. Waarom maar zo kort?

Vanaf het moment dat rauw eten wordt klaargemaakt, komen er bacteriën en schimmels op. De meeste bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst bij temperaturen tussen 15 en 40°C. In lauw eten kan dus heel snel een kolonie van ziekteverwekkende bacteriën opkomen. In de koelkast gaat dat proces veel langzamer, maar het stopt niet. Bovendien produceren sommige bacteriën giftige stoffen. Eten opwarmen is niet altijd een geschikte manier om deze gifstoffen uit te schakelen.

4Pretparken met korting. Hoe kunt u kliekjes veilig bewaren?

Koel de kliekjes zo snel mogelijk af. In kleine porties gaat dat sneller dan in één grote. Wie toch iets groots – bijvoorbeeld een stuk vlees – wil bewaren, kan het met schaal en al in een bak koud water met ijsblokjes zetten. Als u het warm in de koelkast zou plaatsen, dan warmt deze te erg op.

De restjes moeten worden afgedekt om te voorkomen dat bacteriën vanuit ander voedsel overspringen. Geen enkel voedingsmiddel uit blik kan in het blik zelf bewaard worden, want dan kan er door een reactie met lucht metaal in het eten komen.

5. Hoe kunt u een kliekje opwarmen?

Verhit een kliekje grondig in de magnetron, zodat de aanwezige bacteriën worden gedood. De temperatuur van het kliekje moet ook in het midden minimaal 75°C zijn. Warm het gerecht op, haal het uit de magnetron of oven, roer het om en verhit het nogmaals. Eet het ook direct op. Als er ook van dat kliekje nog een restje overblijft, zit er niets anders op dan dat weg te gooien.

6. Merk je het altijd als iets bedorven is?

Nee, voedsel kan er nog prima uitzien en lekker ruiken en smaken, maar toch zo bedorven zijn dat u er ziek van wordt.

meegaan

7. Kun je er ziek van worden?

De meest voorkomende bacteriën zoals salmonella, campylobacter en E. coli veroorzaken diarree of misselijkheid, soms met koorts. Meestal gebeurt dat pas meer dan twaalf uur na het eten.

Het kan zijn dat vers besmet kippenvlees weinig bacteriën bevat, maar dat u van het restje ziek wordt doordat er inmiddels veel meer bacteriën op zitten. En al is de kip op, de bacteriën kunnen nog in de keuken aanwezig zijn en ander voedsel besmetten. Je kunt ook ziek worden van de gifstoffen die door bacteriën als clostridium botulinum en bacillus cereus in het eten zijn uitgescheiden. Het gevolg: braken en diarree, vrijwel altijd binnen acht uur. Een enkele keer treden ernstiger symptomen op. Het is belangrijk om veel water te drinken.

Bron: Volkskrant

Meer geld besparen? Kijk hier >>

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.