Abonnement telefonie: welke kiezen bij je Android of iPhone?

Abonnement telefonie: welke kiezen bij je Android of iPhone?

Een abonnement telefonie is hedendaags de normaalste zaak ter wereld geworden. Maar weet je dat wanneer je tegenwoordig je telefoon ‘koopt’ met een abonnement, je aankoop eigenlijk een lening is die je terugbetaalt met flinke rente? En die lening wordt dus ook geregistreerd.

abonnement telefonie

Vroeger waren we gewend om standaard onze telefoons aan te schaffen tezamen met een abonnement. Maar toen er nieuwe regels gingen gelden, op 1 mei 2017, hebben we ook een waarschuwing gekregen. In de winkels herinneren ze je nog wel eens aan (niet altijd) dat het eigenlijk een lening is die je afsluit. Maar ze kunnen soms zo goed benadrukken hoe handig het is dat je even vergeet dat je hierdoor een inschrijving bij de BKR krijgt. Dat je eigenlijk een lening met een looptijd van 2 jaar aangaat.

En dat als je binnen die 2 jaar tijd een koopwoning wilt kopen, je minder krijgt aangeboden voor je hypotheek. Want je leent al. Of dat als je onverhoopt in de schuldhulpverlening terechtkomt, deze kosten niet worden meegenomen in de berekening. Die blijven dus lekker voor jou. Dus het is zeker verstandig om stil te staan bij wat je wilt aangaan voor je telefoon en je af te vragen of je je telefoon niet goedkoper kunt aanschaffen. Of een abonnement telefonie de beste optie is.

Duurdere abonnementen

Onderzoek voordat je een telefoon aanschaft hoe duur de telefoon is als los toestel. Daarna vergelijk je de providers met elkaar zodat je precies weet hoeveel je kwijt bent voor wat je daadwerkelijk nodig hebt. Bel je vaak, dan heb je inderdaad een duurder telefonie abonnement nodig dan iemand die minder vaak belt. Gebruik je veel internet buiten de deur, dan heb je een grotere internetbundel nodig. Vergelijk ze met elkaar. Dan krijg je een goed beeld van wat je aan je abonnement kwijt kan zijn.

Zoek voor dat abonnement in Sim Only vorm (dus zonder toestel erbij) hoeveel het je kost per maand. Het voordeel van Sim Only is vaak dat je ook per maand kan opzeggen. In ieder geval is het vaak nog niet eens de helft van wat je kwijt bent aan een abonnement met toestel.

Maak een rekensommetje:

  • los toestel + abonnement Sim Only x 24 maanden = kosten van je losse toestel
  • abonnement met telefoon x 24 maanden = kosten van je gekoppelde toestel
  •  kosten gekoppelde toestel –  kosten los toestel = verschil tussen lenen of sparen om aan te kunnen schaffen

Meestal kom je uit op een bedrag van ongeveer 200 euro, afhankelijk van de gekozen telefoon. Daarom is mijn advies: vergelijk, bereken, en maak een keuze voor de toekomst. Je neemt je telefoon tenslotte voor 2 jaar dus is het ook logisch dat je kijkt naar hoe het zal zijn over 2 jaar.

Gebruik een vergelijktool:

voor Sim Only >>

voor telefonie abonnementen >>

Stop je abonnement telefonie na 2 jaar

Belangrijk: stop je telefonie abonnement na 2 jaar, vooral als je op korte termijn geen nieuwe telefoon meer bestelt. Meestal kan je nog lang door met je mobiele telefoon, als je goed er mee bent omgegaan en het scherm niet gebarsten is of zoiets.

Vaak blijf je nog bij je provider omdat je het zo gewend bent. Dat is een fout dat ik ook heb gemaakt. Je bent veel meer geld kwijt aan zo’n abonnement als je trouw bij die provider blijft. En dat bewijs ik je zo:

Je abonnement met telefoon kost meer dan een sim only omdat je een telefoon mee koopt. Na 24 maanden  heb je eigenlijk je telefoon helemaal afbetaald. Je zou dan alleen de kosten van je abonnement moeten betalen het dat gebeurt nooit dat je provider je schrijft om te zeggen:

“Beste klant,

Je bent nu al 2 jaar bij ons en hebt je telefoon afbetaald. Vanaf nu, als je bij ons blijft, betaal je slechts de helft van je abonnement.”

Nee, meestal krijg je voorstellen om nieuwe apparaten aan te schaffen zodat ze hetzelfde bedrag kunnen blijven ontvangen van jou. Wees er alert op en ga altijd na, op het moment dat ze je een nieuw voorstel doen, wat het voordeligste is voor jou. Vaak is het niet optimaal voor jou om te blijven.

Verkoop je oude mobiel

Als je toch beslist een nieuwe telefoon aan te schaffen, is het zonde om de oude nog te bewaren. Die kan je het beste verkopen op een site met refurbished apparaten en wat geld terug krijgen.

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

5 reacties

  1. Mooie website!
    Dat BKR registratie is inderdaad een super groot nadeel. Ik heb vorig jaar een 1 jaar abonnement met telefoon genomen. Ik dacht dat het te overzien was maar toen ik mijn huis wilde kopen, kreeg ik inderdaad te horen dat ik minder kon lenen daardoor. Echt balen! Nu heb ik mijn telefoon gehouden en heb een sim only kaart genomen. Abonnement met telefoon erbij doen we niet meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.