Acht bespaartips voor dure tijden

Ondanks de mooie beloftes van de politiek zijn het dure tijden: de meeste mensen moeten de broekriem aanhalen. Energie is duurder, zorgkosten rijzen de pan uit, de BTW is gestegen en voor veel mensen daalt vakantiegeld. Daarom: 8 bespaartips om maandelijks meer geld over te houden!

Tip 1: Controleer de autoverzekering

In Nederland gaat zo’n 4,7 miljard euro om in autoverzekeringen. Uit een onderzoek van de Geldgids van de Consumentenbond blijkt dat de premies van autoverzekeringen enorm uiteenlopen. De duurste WA-verzekering kost 2,6 keer meer dan de goedkoopste. Overstappen kan een besparing opleveren van €100 tot €300 per jaar.

Tip 2: Betaal contant

Uit onderzoek blijkt dat mensen die contant betalen beter opletten, beter onthouden wat ze betalen, en minder uitgeven omdat ze echt pijn in de portemonnee voelen. Slimme bespaarfans zweren bij een vast bedrag per week cash in de portemonnee. Het is overzichtelijk en het zorgt voor een automatische rem op de uitgaven als de hoeveelheid geld snel slinkt. Scheelt al gauw één of twee tientjes per week, dus €500 tot €1000 per jaar.

Tip 3: Snij zelf

Wie investeert in een eenvoudig maar goed keukenmes en een stevige snijplank, bespaart enorm. Ongeveer alle soorten groenten worden tegenwoordig gewassen, gesneden en verpakt verkocht. Maar dat is wel twee tot zestien keer duurder dan groente kopen zoals het van het land komt. Bij sla is het overduidelijk. Hetzelfde geldt voor aardappelschijfjes, gekruide krieltjes, partjes, pofaardappelen en kreukelfriet. Door alle groente, aardappels en fruit zelf te schillen en te snijden, bespaart u makkelijk een euro per dag. Het is ook nog eens verser en lekkerder.

Tip 4: Vries in

Voor drukke mensen. Het kan gebeuren dat u er na een drukke dag tegen opziet om ingewikkeld te koken. Dan maar wat halen of uit eten? Daar valt te besparen. Kook regelmatig voor twee keer en doe de helft in de vriezer. Zo hebt u eigen kant-en-klaarmaaltijden bij de hand. Als u voorziet dat er drukte op komst is: de avond ervoor een maaltje uit de diepvries halen. Scheelt €100 tot €300 per jaar.

Tip 5: Fiets je rijk

Door voor korte ritjes vaker de fiets te pakken, bespaart u enorm. Bovendien is het gezond en goed voor het milieu. Woont u binnen fietsafstand van het werk, pak dan wat vaker de fiets in plaats van de auto. Wat dat precies oplevert, kunt u zien op www.fietsenscoort.nl Op een persoonlijk overzicht kunt u dan trots bekijken hoeveel benzine- en autokosten er zijn bespaard. Gemiddeld €200 per jaar.

Tip 6: Bel goedkoper

Loopt u continu met een mobieltje rond? Dan zou de vaste telefoon weg kunnen. Het scheelt tussen €400 en €800 per jaar. Hebt u internet op uw mobiel? Binnenshuis kunt u internetten door wifi te gebruiken. Op steeds meer plaatsen, in restaurants, in de trein en in hotels kunt u gratis met wifi internetten. Stap ook ieder jaar over van abonnement!

Tip 7: Ga schatjagen

In de schuur of op zolder liggen misschien schatten verborgen. Doorzoek huis en schuur op bruikbare spullen die u kwijt wilt. U kunt ze verkopen op Marktplaats of op een vrijmarkt. Mensen die vorig jaar op de vrijmarkt van Koningsdag stonden, verdienden gemiddeld €170.

Tip 8: Vul de wasmachine en was niet te warm

Er wordt veel energie, water en wasmiddel verspild door te wassen met een machine die niet helemaal vol is. Als u door efficiënter gebruik van de wasmachine wekelijks één keer minder wast, bespaart u daarmee ongeveer €50 per jaar. U kunt het aantal wasbeurten ook terugbrengen door kleding iets minder snel in de was te doen en op te frissen door een nachtje buiten te hangen.

Bespaar ook door op een lagere temperatuur te wassen. Wassen op 40 graden kost wel vier keer minder energie dan wassen op 90 graden. Probeer eens een voordelig wasmiddel uit. Formil, het vloeibare wasmiddel van Lidl (2 liter voor €2,65) bleek in een wasmiddelentest van TROS Radar ‘stralend schoon’ te wassen en liet diverse luxe dure merken als Robijn en Ariel achter zich. Bespaar zo’n €70 per jaar of meer als u gewend bent met het duurste middel te wassen.

Meer geld besparen? Kijk hier >>

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

3 comments

  1. Ik vind dat jullie goede content hebben. Dat is handig. Ik ga wat verwijzingen vanuit mijn blog doen.
    Hebben jullie al aan gedacht om meer te schrijven over influencers op youtube, insta enzo?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.