Bespaar geld met groene zeep

Groene zeep kost nog geen anderhalve euro per pot en is een fantastische ontvetter. En… nog milieuvriendelijk ook!

Bulk 10-daagse mei

Goedkoop restproduct

Niet alle groene zeep is daadwerkelijk groen. In de tijd van het Romeinse Rijk werd groene zeep nog gewonnen uit hennepolie. Die is groenig van kleur, vandaar de naam! Het was een goedkoop restproduct van de touwslagerijen. Onze moderne groene zeep wordt anders gemaakt: uit plantaardige olie gewonnen van bijvoorbeeld sojabonen en koolraap. Dat is vrij goedkoop. Die oliën zijn bruinig, en daarom wordt in België meestal gesproken van bruine zeep. Hoe je hem ook wilt noemen: de zeep is een fantastische ontvetter.

Wat kun je ermee?

  • Voor tegelonderhoud verdun je een dikke klodder zeep met ruim heet water. Eén eetlepel op een emmer is genoeg. Altijd eerst even testen op een onopvallend hoekje.
  • Vet gemorst op kleding? Wrijf er een dikke klodder groene zeep in, laat een paar uur intrekken en gooi het textiel met zeep en al in de wasmachine. Sommige mensen zetten vuil wasgoed met een klodder groene zeep in de week in een plastic zak. Na een dag gaat het in de wasmachine en komt het er schoon uit.
  • Autobekleding en vloertapijten laten zich ook ontdoen van vet en vuil met een sopje groene zeep. Gebruik een niet te natte spons om te wrijven. Daarna met een droge doek goed afnemen. Zorg dat het vocht er niet te diep ­intrekt, dat geeft soms kringen.
  • De vuilnisbak schoonmaken kan met een heet sopje met een paar flinke klodders groene zeep. Giet er een paar emmers van in de bak en laat een uurtje staan. Vervolgens met een harde borstel boenen. In een mum is de bak schoon en fris.
  • Bladluizen op rozen of andere borderplanten ga je te lijf met een koud sopje van groene zeep met een scheutje spiritus. Los dit op in de plantenspuit en mik op de luizen.
  • Een leren bankstel is gevoelig voor het natuurlijke vet van handen of van de hond. Haal ­wekelijks een zachte doek met een sopje groene zeep over het leer. Neem het vocht wel direct af, want de citroenlucht in de zeep bestaat uit zuur, dat de laklaag op het leer op den duur kan aantasten.
  • Een aangekoekte oven of een aangebrande braadpan krijg je weer glanzend door er een dikke laag groene zeep op te smeren. Nachtje laten intrekken.
  • Ook een granieten aanrecht kan onderhouden worden met groene zeep. Het kost bijna niets en reinigt als de beste. Het dunne laagje zeep dat achterblijft, ­beschermt het graniet.

Meer geld besparen? Kijk hier >>

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.