Bespaartips voor de feestdagen

Wees slim met je geld in december

De decembermaand is behoorlijk duur! Hierbij een aantal slimme bespaartips om geld te besparen in de laatste, maar meest feestelijke maand van het jaar. Doe er je voordeel mee.

1. Voorkom dat je rood staat

De rente op spaarrekeningen is al een lange tijd laag, maar de rente die je betaalt als je rood staat op je (betaal)rekening is niet gedaald. Tussen de 8 en 14 procent rente.  Zorg er dus voor dat je niet rood staat en hou die rente zelf.

2. Meten is weten

Je houdt niet altijd bij waar je je geld aan uitgeeft. Toch is het goed in kaart brengen van je uitgaven een belangrijke zaak. Door dat bij te houden (hou rekening met jaarbetalingen) krijg je inzicht in je eigen uitgavenpatroon. En zodoende kun je bijsturen, uitgaven wegstrepen of prijzen van (super)markten vergelijken. Een huishoudboekje helpt hierbij.

3. Eet thuis met kerst

Wilde je eigenlijk uit eten op Eerste Kerstdag? Kies ervoor om thuis te blijven en even langs goedkope supermarkten als Aldi en Lidl te gaan… of kies vaker voor huismerken. Deze winkels hebben vaak een bijzonder kerstassortiment voor een klein prijsje. Maak een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt rijdt. Dan is de kans een stuk kleiner dat je je in de supermarkt laat verleiden door flessen wijn die in de aanbieding zijn, de kerstkransen die op de broodafdeling staan te lonken en chocolade Kerstmannen die je grijnzend aanstaren bij de kassa.

4. Stap extra over bij het vliegen

Wil je graag op reis maar heb je meer tijd dan geld, overweeg dan eens een vlucht met een extra overstap. Je bent dan langer onderweg, maar de vlucht is een stuk goedkoper. Zorg er voor dat je tijdens de overstap een prettige en ontspannen tijd hebt.

5. Spreid de financiële verantwoordelijkheid van Kerst

De kosten voor een kerstdiner hoeven niet allemaal neer te komen op de schouders van de gastheer- of vrouw. Spreek onderling af hoe de kosten worden verdeeld of laat de gasten de drank meenemen. Schaam je niet om het kostenplaatje in de groep te gooien.

6. Dure champagne is onnodig

Zie je al op tegen al die dure flessen champagne die je voor oud & nieuw moet kopen? Stap af van het idee dat de lekkere champagne de duurste is. Vraag bij je slijter bijvoorbeeld om een lekkere fles Cava (wijn met bubbels). Goedkoper, en na een paar glazen proef je het verschil toch niet meer.

7. Geloof niet alles wat je ziet

Van €49,95 voor €25,- klinkt als een goede aanbieding, maar geloof niet alles wat je voorbij ziet komen op het internet en in de winkels. Uit onderzoek blijkt dat winkels flink met de prijzen schommelen. Het kan dus goed zijn dat de televisie die je wilt hebben nu sterk afgeprijsd is, terwijl de originele prijs enkele weken geleden nog een paar tientjes lager was… Kortom: pas op dat je hier niet intrapt en vergelijk de prijzen van verschillende winkels voordat je tot aanschaf overgaat.

Stapelkorting Zuiver stoelen
8. Kijk eens op tweedehands websites

Er zijn op het internet tweedehandswebsites waar je allerlei leuke cadeaus kunt kopen. De bekendste website is natuurlijk Marktplaats.nl, maar er zijn alternativen. Heb je de shop op Facebook bijvoorbeeld wel eens bezocht? Soms vind je op tweedehands websites nieuwe producten in de originele verpakking, maar dan wel tegen een scherpe prijs. Maak er gebruik van!

9. Zaag je eigen kerstboom om

Wil jij een echte kerstboom in huis? Dan kun je naar een tuincentrum gaan en een dure boom aanschaffen, maar wist je dat er ook diverse activiteiten in het land georganiseerd worden waarbij je zélf gratis je eigen kerstboom mag zagen? Hier vind je meer informatie over op internet of in de (lokale) kranten. Zo bespaar je geld, je hebt een mooie boom in huis en het is nog een leuke kerstactiviteit om met het gezin te doen ook!

10. Wees voorbereid: december is nou eenmaal een dure maand

Probeer daar dus van te voren rekening mee te houden. Als je in september, oktober en november 50 euro opzij zet, heb je een kleine buffer opgebouwd, waarmee je deze dure maand makkelijker door komt. Is 50 euro missen per maand voor jou te veel? Zet dan iedere maand van het jaar een klein bedrag opzij, zodat december voor jou niet als een verrassing komt.

Nog meer geld besparen? Kijk hier >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.