Checklist: geld besparen voor 2019

Spread the love

Bespaar geld voor het komende jaar met onze checklist

Wil je je financiële situatie het komende jaar verbeteren? Dat kan, door geld te besparen en die kosten omlaag te duwen! Wij hebben voor jou een checklist klaargezet die je helpt snel en eenvoudig geld te besparen.

Lui zijn is duur. Als je blijft zitten en niets doet om je financiële situatie te verbeteren, gooi je in feite geld weg. Geld dat je ook kunt opsparen, vastzetten voor de toekomst of investeren. Om je huishouden veerkrachtiger te maken. Poen waar je hard voor hebt gewerkt. Tijd dus om in actie te komen!

1. Belangrijk – kies de juiste zorgverzekering

Tot oudejaarsdag kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Overstappen kan je tientallen euro’s per maand besparen. Als je te lang wacht met vergelijken en overstappen, zit je een jaar vast aan je (misschien wel te dure) zorgverzekering. Je moet dan opnieuw een jaar wachten om hierop te kunnen besparen. Het is dus essentieel om dit vóór het einde van oudejaarsdag in orde te brengen!

Een vergelijking kost een paar minuten en overstappen is ook zo geregeld, helemaal online. Je zorgverzekering wordt automatisch opgezegd en jij hoeft er niets aan te doen. Je kunt binnen een kwartier misschien wel meer dan honderd euro besparen. Een miljoen Nederlanders stapt ieder jaar over, omdat er geld mee te besparen valt

Ontdek nu binnen enkele minuten hoeveel jij zou kunnen besparen >>

2. Schrap je huidige abonnementen en verlaag je vaste kosten

Als je geld wil besparen, zijn terugkomende ‘vaste’ kosten je grootste vijand. Hou dat in je achterhoofd. Hoe hoger je vaste lasten, des te minder vrijheid je hebt. Met hoge vaste lasten word je als het ware een slaaf van je uitgaven. Je moet hard blijven werken om je rekeningen te betalen, ook van zaken die je misschien niet eens meer nodig hebt. Het zijn kosten die maar blijven komen.

Kijk dus eens kritisch naar je bankafschrijvingen. Welke zaken zijn niet absoluut essentieel zijn voor jouw levensgeluk, of de mensen om je heen? Schrijf dat op.

 Hierbij een aantal manieren om uitgaven te schrappen:

– Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

– Doe je krant weg. Of stap over naar de online editie. Veel voordeliger!

– Zeg je abonnement op tijdschriften op en koop losse nummers als er iets in staat dat je interesseert. Tenzij het bijvoorbeeld een vaktijdschrift is, en je echt op de hoogte moet blijven van nieuwe ontwikkelingen. Maar ook dan kun je de informatie misschien net zo goed online vinden.

– Bespaar geld op je mobiele telefonie. Stap je elke twee jaar niet alleen over van abonnement, maar ook van toestel? Neem een Sim-Only abonnement en blijf gewoon je huidige toestel nog een jaar gebruiken, dat scheelt echt in de kosten.

– Stap over op een goedkopere energieleverancier. Ook dit kan je online regelen. Papierwerk is niet nodig en je bespaart direct geld. En energie is energie, dus verschil in kwaliteit is er niet in dit product. Waarom dan niet de beste aanbieding pakken? Lees hier je op je energie kunt besparen.

– Je internet kan waarschijnlijk goedkoper met een vergelijkbare snelheid.

– Je autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper.

– Een vaste telefoon, heb je die in de 21e eeuw nog echt nodig? Zo ja, kan het goedkoper?

 

3. Werk aan je schulden om geld te besparen

Vrouw met telefoon kostenGeld lenen kost geld. Dat is niet zomaar een slogan, het is waar. Het kost héél veel geld. Rood staan, Producten als telefoons op afbetaling kopen, een persoonlijke lening, schulden op je creditcard, je hypotheek. Allemaal zuigen ze het geld op en laten ze je achter met een ongezonde financiële situatie.

De hypotheek is voor veel mensen onvermijdelijk, maar heb je daarnaast nog schulden openstaan? Werk die dan eerst weg met geld dat je bespaart. Je hebt niets aan tegoeden op je bank, als je schulden met rente dat geld langzaam weer opeten. Niet alleen verlies je minder geld aan de rente, maar ook worden je maandelijkse kosten minder.

 • Zeg rood staan op. Als het niet kan gebeurt het ook niet. En betaal je ook geen 12% rente vanwege je eigen onoplettendheid.
 • Zorg dat je je creditcard aan het einde van de maand aflost. Afbetalen in termijnen kost je heel veel geld.
 • Schulden moeten een taboe worden. Schulden neem je alleen op je als het écht moet. Niet omdat je een nieuwe auto/keuken/laptop wilt. Als je daarvoor blijft kiezen, die manier van leven, zul je alleen maar armer en armer worden. Want die producten schrijven, vooral in het eerste jaar, razendsnel af. Ze verliezen dus hun waarde. Dat is geld wat je zak uit vliegt.

Wil je ook aan de slag met versneld je hypotheek aflossen? Er is een boek over geschreven dat je kan helpen: Hypotheekvrij! >>

4. Betaal jezelf een ‘salaris’

Zijn je vaste lasten voldoende uitgedund? Dan kun je nu je consumptiegedrag aan banden leggen. Dat doe je door jezelf een salaris te geven! Inderdaad. Beschouw niet al je inkomsten als ‘jouw geld’. Selecteer dat bedrag en leef ervan.

Dat salaris bepalen doe je als volgt:

 • Bereken eerst hoe hoog je maandelijkse vaste lasten zijn.
 • Bepaal hoeveel je zou willen sparen/investeren/beleggen per maand.
 • Bepaal hoeveel geld je opzij wil zetten voor je buffer. Bijvoorbeeld voor als je wasmachine stuk gaat.
 • Bepaal hoeveel je per maand wilt uitgeven aan overige zaken (geef jezelf een budget).
 • Zorg dat het totaalplaatje overeenkomt met je maandelijkse inkomen.
 • Spaar automatisch op de dag nadat je salaris wordt gestort.
 • Laat je vaste lasten automatisch afboeken.
 • Het overige bedrag is jouw maandelijkse budget. Raak die spaarrekening niet aan!

Heb je meer zelfdiscipline nodig? Laat je salaris dan storten op een betaalrekening waar je geen pinpas van hebt (die zijn meestal gratis). Gebruik deze rekening om je geld alle kanten op te sturen (afboeken van vaste lasten, storten op spaarrekening en salaris naar jezelf overmaken).Zo kom je niet in de verleiding om toch het geld dat buiten je salaris valt uit te geven aan niet-essentiële zaken.

5. Doe je belastingaangifte op tijd

Na je belastingaangifte kun je geld schuldig zijn, maar ook geld ontvangen. Het beste is om gewoon eerlijk aangifte te doen van ál je inkomsten. Dan krijg je later geen nare, hoge navorderingen.

Het is misschien niet de leukste klus ter wereld, maar het moet gebeuren! Vind je het allemaal complex en onoverzichtelijk? Probeer dan een belastinggids om je te helpen. Bestel bijvoorbeeld de officiele Belastinggids 2018 >>

Lees meer:

Ontdek hier onze:

Wil je meer tips om geld te besparen? Kijk hier >>

Wil je liever tips om meer geld te verdienen? Kijk hier >>

 

 

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.