De belangrijkste aftrekposten: aangifte over 2018

De top aftrekposten van je aangifte over 2018

Geen zin om aangifte te doen? Lees onze tips. Wie weet komt er dit jaar meer uit je blauwe envelop!

1. Neem de tijd voor je belastingen

Geen nood! Er is nog ruim genoeg tijd in voor het doen van je aangifte. Door alle vragen goed door te lezen, stuit je misschien op aftrekposten die je nog niet kende. En mogelijk kun je, met een fiscaal partner, belasting besparen door te schuiven met aftrekposten en inkomsten. Dat mag in bepaalde gevallen.

Doe je voor 1 april aangifte, dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst!

2. Controleer de vooraf -ingevulde gegevens

De Belastingdienst vult een groot deel van de aangifte automatisch in. Het gaat onder meer om bankrekeningen, de WOZ-waarde van de eigen woning, salaris en pensioen. Controleer of de gegevens kloppen. Je blijft zelf aansprakelijk voor de aangifte, ook als de ­Belastingdienst onjuiste gegevens in de vooraf ingevulde aangifte heeft opgenomen. Besef dat in de vooraf ingevulde aangifte sommige gegevens ontbreken. Aftrekposten als giften en aftrekbare zorgkosten staan er niet in, zodat het ook in je eigen voordeel is om de aangifte goed te controleren.

3. Foutje in de aangifte?

Je kunt een aangifte achteraf corrigeren, bijvoorbeeld als je iets bent vergeten, hem aan te vullen en de aangifte opnieuw te verzenden. Dit kan altijd tot zes weken na de datum die op de definitieve aanslag staat. Wil je dan nog iets veranderen? Dan kun je de bezwaarcheck doen op de website van de Belastingdienst. Meestal kun je de aangifte ook dan nog online corrigeren. In sommige gevallen kan het alleen per brief.

4. Toch te laat? Vraag op tijd uitstel aan

De deadline is eigenlijk 1 mei 2019. Heb je dat niet op tijd gedaan, dan krijg je nog tien dagen extra om alsnog je aangifte in te sturen. Daarna krijg je helaas een zogenoemde ”verzuimboete” van minimaal €369. Vraag ruim van tevoren om uitstel als je van tevoren al denkt 1 mei niet te halen. Als je uitstel hebt gekregen, moet je alsnof vóór 1 september 2019 aangifte doen. Je kunt online om uitstel vragen door in te loggen op www.belastingdienst.nl, of door te bellen (0800-0543). Je zult je BSN (burgerservicenummer) nodig hebben! Het komt trouwens bijna nooit voor dat de Belastingdienst aanvraag tot uitstel weigert.

Stapelkorting Zuiver stoelen

5. Doe altijd belastingaangifte

Het is altijd verstandig om te kijken of je belasting kunt besparen door aangifte te doen. Ook als je geen brief van de Belastingdienst hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte moet doen. Je bent namelijk verplicht om aangifte te doen als je misschien belasting moet bijbetalen. Bijvoorbeeld omdat je spaargeld of ander vermogen hebt.

Hoef je waarschijnlijk niets te betalen? Verdiep je er dan toch in. Bijvoorbeeld omdat er aftrekposten zijn zoals giften aan goede doelen of zorgkosten. Vul daarom het online-aangifteformulier altijd in om te kijken of aangifte doen iets oplevert. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.

6. Wellicht heb je recht op ouderenkorting

Als je in het jaar waarover je aangifte doet de AOW-leeftijd al had bereikt, krijg je auto­matisch de speciale ouderenkorting. Heb je een verzamel­inkomen* van minder dan €36.346, dan krijg je de ‘hoge’ ouderenkorting van €1.418. Wie meer verdient, krijgt de lage ouderenkorting van slechts €72. Je bespaart dan een mooi bedrag.

Als je net boven de €36.346 zit en een fiscaal partner hebt, kun je proberen door te schuiven met aftrekposten je verzamelinkomen nét onder dat bedrag te krijgen. Je krijgt dan de veel hogere ­ouderenkorting van €1.418.

*Het verzamelinkomen bestaat uit het inkomen in box 1, box 2 en box 3 ­minus eventuele aftrekposten als giftenaftrek en zorgkosten.

Stapelkorting Zuiver stoelen

7. Toeslagen

De verschillende toeslagen hebben in principe niets met de belasting­aangifte te maken. Maar wat je aangeeft, kan de hoogte van de toeslagen wél – positief of negatief – beïnvloeden. Ook voor de toeslagen geldt dat het soms zin heeft hier slim mee om te gaan. Zo kunnen giften aan goede doelen je toetsingsinkomen verlagen, zodat je recht krijgt op hogere toeslagen.

 

8. Schuiven met aftrek-posten en inkomsten loont

De volgende posten mag je naar eigen keuze toebedelen aan jezelf of aan je fiscaal partner. Het is niet van belang bij wie deze posten in werkelijkheid horen. Door dit handig te doen, kun je misschien belasting besparen.

 • Hypotheekrente
 • Giften
 • Zorgkosten
 • Studiekosten
 • Betaalde partneralimentatie
 • Uitgaven monumentenwoning

Let er wel op dat het schuiven met aftrekposten en inkomsten gevolgen kan hebben voor de toeslagen en heffingskortingen. Eventuele gevolgen voor toe­slagen kun je niet zien in het aangifteformulier. Maak daarom, als je ­toeslagen krijgt, een proefberekening op de website voor de toeslagen:

www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

TIP Je hoeft alleen belasting te betalen als het verschuldigde bedrag hoger is dan €45. Door te schuiven kun je proberen zo uit te komen dat een van de fiscale partners uitkomt op €45 of minder. Hij of zij hoeft dan niets te betalen.

9. Schulden?

Schulden, behalve een hypotheekschuld, vallen in box 3. Je mag deze schulden aftrekken van je spaargeld en ander vermogen in box 3, zodat je minder vermogensrendementsheffing betaalt. Er is een aftrekdrempel van €3000: alleen schulden boven dit bedrag mag je aftrekken.

Onder schulden vallen ook een roodstand op je betaal-rekening, een creditcardschuld of een hypotheek waarvan je de rente niet kunt aftrekken. Denk aan een krediet- of een zogenaamde opeet-hypotheek. Ook een privéschuld bij een (web)winkel of een privéschuld aan een familielid kun je van je vermogen in box 3 aftrekken.

Stapelkorting Zuiver stoelen

10. Eigen huis

Kosten die te maken hebben met de hypotheek zijn meestal aftrekbaar. De voornaamste zijn:

 • Hypotheekrente
 • Boeterente
 • Afsluitkosten

Houd er rekening mee dat niet alle hypotheeklasten aftrekbaar zijn, maar alleen voor zover ze uitkomen boven het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait bedraagt 0,7% van de WOZ-waarde. Het gaat hier om de WOZ-waarde 2018, die als peildatum 1 januari 2017 heeft. Het aangifteformulier verrekent automatisch de hypotheeklasten met het eigenwoningforfait. Boeterente: als je je hypotheek in 2018 hebt overgesloten naar een lening met een lagere rente, heb je mogelijk een boeterente betaald. Deze boetrente is aftrekbaar van je inkomen in het jaar waarin je deze hebt betaald. Je vult de boeterente op je aangifte in bij het onderdeel ‘Eigen woning’ en dan onder ‘Aftrekbare financieringskosten’. Naast de boeterente zijn nog meer eenmalige kosten die je maakt bij het af- of oversluiten van een hypotheek aftrekbaar. Het gaat om de volgende kosten:

 • Advies- en afsluitkosten van de bank of hypotheekadviseur
 • Kosten van een NHG-garantie
 • Notariskosten voor de ­hypotheekakte
 • Taxatiekosten voor de hypotheek

Kosten die geen verband houden met de hypotheek maar met de aankoop van een huis, zoals de notariskosten die je hebt betaald voor de koopakte of de overdrachts­belasting, zijn niet aftrekbaar. De erfpachtcanon is wel ­aftrekbaar.

TIP Bij de aangifte over 2018 geef je de WOZ-waarde 2018 op. Dat is niet de WOZ-waarde die je begin dit jaar (2019) hebt gekregen. Die is pas nodig bij de aangifte over 2019.

11. Goede doelen

Giften aan goede doelen zijn soms aftrekbaar. Een voorwaarde is dat het goede doel bij de Belastingdienst geregistreerd staat als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Op de website van de Belastingdienst kun je opzoeken welke goede doelen de ANBI-status hebben. Giften zijn aftrekbaar voor zover je totale donaties uitkomen boven de 1 procent van je drempel-inkomen*, met een minimum van €60 en een maximum van 10 procent van het drempel-inkomen. Als je een fiscaal partner hebt, gaat het om het gezamenlijke drempelinkomen. Je hoeft deze berekeningen niet zelf te maken; het aangifteprogramma van de Belastingdienst bepaalt automatisch in hoeverre giften aftrekbaar zijn.

Culturele doelen: giften aan culturele doelen zijn voor 125 procent aftrekbaar. Dus als je €100 doneert aan een cultureel doel, wordt je belastbare inkomen verlaagd met €125. Op de website van de Belastingdienst staat bij elk goed doel vermeld of het een culturele ANBI is of niet.

Periodieke gift: de aftrekdrempel van 1 procent geldt niet voor een zogeheten periodieke gift. Dat is een jaarlijkse gift gedurende minimaal vijf jaar. Een periodieke gift is volledig aftrekbaar, dus vanaf de eerste euro. Als je een periodieke gift wilt doen, moet je dat vastleggen in een schriftelijke overeenkomst met het goede doel. Geef je elk jaar aan dezelfde goede doelen? Dan is het vaak dus de moeite waard daar een periodieke gift van te maken.

Veel goede doelen hebben op hun website een formulier staan waarmee je de periodieke gift kunt vastleggen. Als je de overeenkomst hebt ondertekend en teruggestuurd, ben je wel verplicht om ook inderdaad elk jaar te doneren!

*Jouw drempelinkomen is het totale inkomen in box 1 (inkomen uit werk, pensioen en uitkeringen), box 2 (inkomen uit de bv) en box 3 (inkomen uit vermogen, waarbij als ­inkomen het zogenaamde fictieve ­rendement van het vermogen geldt).

Stapelkorting Zuiver stoelen

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

2 comments

 1. Het aanvragen van uitstel voor belastingaangifte was voor mij een jaarlijks ritueel. Het resultaat is dat je er langer tegenaan blijft hikken. Ik deed het als ZZP-er altijd zelf. Dit jaar heb ik een boekhouder in de arm genomen. Ik ga ervan uit dat een goede boekhouder zichzelf terugverdient.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.