De belangrijkste wijzigingen in jouw basisverzekering voor 2021

In Nederland hebben we allemaal verplicht een basisverzekering voor zorgkosten. Hiermee worden de kosten gedekt voor zorg die volgens de overheid medisch noodzakelijk zou zijn. Wat daaronder valt, verandert bijna ieder jaar. Dit staat er op het programma voor 2021.

  • Toegevoegd herstelzorg COVID-19
  • Vergoeding van medische kosten bij seksueel geweld
  • Geen eigen risico bij orgaandonatie
  • Uitbreiding van vervoer van en/of naar dagbehandeling
  • Verhoging behandelingen fysiotherapie COPD

Herstelzorg COVID-19

Vanwege de corona-crisis is extra zorg dit jaar opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies worden vergoed. Je hebt wel een verwijzing van de huisarts nodig. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je meewerken aan onderzoek naar deze zorg. Van 18 juli 2020 tot 1 augustus 2021 hebben (ex-)patiënten met ernstige COVID-19 gedurende ten hoogste 6 maanden na de eerste behandeling recht op:

– 50 behandelingen fysio- óf oefentherapie
– 7 uur diëtetiek
– 8 uur ergotherapie

Vergoeding medische kosten bij seksueel geweld

Ben je slachtoffer van seksueel geweld, dan heb je per september 2020 recht op vergoeding van medische kosten. Zonder eigen risico. Maar er zijn enkele voorwaarden. Als slachtoffer moet je binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). De vergoeding is tijdelijk ingesteld en geldt tot aan september 2021.

Geen eigen risico basisverzekering bij orgaandonatie

Donoren betalen vanaf 2021 geen eigen risico over de medische zorgkosten die te maken hebben met orgaandonatie. Bijvoorbeeld het hersteltraject bij nierdonatie.

Uitbreiding van vervoer van en/of naar dagbehandeling

Patiënten met een chronisch progressieve degeneratieve aandoening, een verstandelijke beperking of een niet-aangeboren hersenletsel hebben vervoer nodig naar hun dagbehandeling. Dit wordt ook vergoed door de basisverzekering.

Verhoging behandelingen fysiotherapie COPD

Gesuperviseerde oefentherapie bij COPD voor patiënten in klasse B (GOLD-classificatie voor spirometrie) met een hoge ziektelast, wordt gelijk gesteld aan die voor patiënten in klasse C en D.

– Maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar
– Maximaal 52 behandelingen (per jaar) in de daaropvolgende jaren

En wat nog meer?

Nieuwe ontwikkelde medicijnen die helpen tegen verschillende soorten kanker, worden vergoed binnen de nieuwe zorgverzekering. Dit begint soms al per 2020.

  • Lynparza, onder merknaam Olaparib, tegen eierstokkanker (per 16 april 2020)
  • Axicabtagene ciloleucel, onder merknaam Yescarta, tegen lymfeklierkanker (per 1 mei 2020).
  • Durvalumab bij specifieke vormen van longkanker (per 1 september 2020)
  • Abemaciclib bij bepaalde vormen van borstkanker (per 1 september 2020)

Zo zit het met de premie van de basisverzekering in 2021

De gemiddelde basispremie stijgt in 2021 met €5 per maand, aldus schattingen van de overheid. Dit betekent concreet een stijging van €59 per jaar, en dat is lager dan vooraf werd ingeschat. De gemiddelde zorgpremie komt uit op €473 per jaar: in 2020 was dit nog gemiddeld €414. Slechts €1 van deze stijging is ingesteld om de kosten van de corona-crisis te dekken.

DISCLAIMER: Dit betreft dus een schatting van de overheid. Het echte bedrag is op het moment van schrijven onbekend. Zorgverzekeraars zullen de definitieve premie voor 2021 nog moeten bepalen. Dit zou op 12 november bekend moeten zijn.

Jouw eigen risico in 2021

Het verplicht eigen risico blijft net als in 2020 staan op €385. Want de afspraak tussen overheid en verzekeraar is dat dit bedrag zou worden bevroren. Dit kan door jou zelf worden opgehoogd met €100-€500 per jaar. Mensen die hun eigen risico ophogen komen vaak in aanmerking voor kortingen op hun premie.

Maximale zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag gaat wel omhoog. Alleenstaanden gaan er zo’n €44 per jaar op vooruit, ofwel €3,60 per maand. Gezinnen krijgen €99 per maand extra, ofwel €8,25 per maand. Kom je nog wel in aanmerking voor zorgtoeslag? Check dit elk jaar even bij de Belastingdienst! Anders mag je straks wellicht een hele som geld gaan terugbetalen. Ce Belastingdienst waarschuwt je namelijk niet zelf als je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Voorkom hoofdpijn in een later stadium, en laat jezelf goed voorlichten.

Belangrijke data

12 november – uiterlijk op deze dag moeten verzekeraars de zorgpremies bekendmaken.
31 december – de uiterlijke datum waarop je je zorgverzekering kunt opzeggen.
31 januari – de laatste dag waarop je een zorgverzekering voor 2021 kunt afsluiten.

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.