De beste aircooler voor een hete zomer

Een aircooler combineert het beste van een ventilator en een airco. Hij koelt de lucht zonder koelvloeistof maar met water, en een afvoerslang is ook niet nodig. Maar wat is nou de beste koop?

Een aircooler werkt veel beter dan een ventilator, maar biedt minder koeling dan een airco. Een aircooler is echter voldoende om op eenvoudige manier de temperatuur in een kamer enkele graden naar beneden brengen.

Luchtkoelers heb je in grote en kleine modellen. De kleine worden vaak ‘tafelmodel’ genoemd. Je kunt deze op je bureau plaatsen tijdens het werk of op je nachtkastje als je gaat slapen. De grote zijn vaak voorzien van wieltjes en kunnen een hele ruimte koelen. Hoewel je het niet zou zeggen als je het ziet zijn deze aircoolers technisch gezien ventilatoren en geen airco.

Wat is een aircooler precies?

Een aircooler gebruikt geen koelvloeistof om te koelen, maar gewoon kraanwater. Dat water verdampt ook zodat het regelmatig bijgevuld moet worden. Als dat water koud is presteert de aircooler beter. In de aircooler is een ventilator geplaatst, die de gekoelde lucht de kamer in stuurt. Er zijn veel voordelen ten opzichte van een airco: de prijs is lager zowel qua aanschaf als in gebruik – hij is namelijk een stuk energiezuiniger. Hij heeft geen slang nodig voor de afvoer van vocht en warme lucht.

Hij is wat minder effectief dan een echte airco, maar velen malen effectiever dan een simpele ventilator, die alleen maar de lucht verplaatst en niet koelt. Dat maakt het een interessante keuze voor mensen met beperkt budget maar wel de behoefte aan koele lucht.

Bulk 10-daagse mei

En de beste is…

De Trotec PAE van Aero Check is bij een Duitse consumententest tot beste aircooler uitgeroepen. Hij is lekker scherp geprijsd en verbruikt bij een luchtcapaciteit van 320 m³/h slechts 65 Watt. aan stroom.

De Trotec is voorzien van een luchtfilter en een verdampingsfilter met een verfijnde honingraatstructuur. Deze filteren de lucht een keer voordat deze bevochtigd en gekoeld wordt. Daarmee is de Trotec tevens een effectieve luchtverfrisser. Hij heeft vier instelbare snelheden, een instelbare blaasrichting en eventueel een zwenkrichting. Dankzij de vier wieltjes en handgrepen kun je de aircooler makkelijk verplaatsen. Hij maakt in de nachtmodus maar weinig geluid dus is ook in de slaapkamer te gebruiken. Het verlichte display kan met de afstandsbediening worden uitgezet.

Het verbruik is circa 1 liter water per uur en hij is uitgerust met een watertank van 6 liter. Bijvullen kan met koud water of met ijs, ijspacks kunnen apart besteld worden.

Interesse? De Trotec is hier te bestellen >>

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

5 reacties

  1. Goed artikel!
    Persoonlijk zie ik het voordeel wel van een aircooler. Hij koelt dan wel niet zo goed als een airconditioner, maar je ruimte is zo wel 3-4 graden koeler en meer heb je vaak niet nodig. Een airconditioner slaat vaak zo op de keel of is veel te koud, terwijl een aircooler precies verfrissend genoeg werkt. En bovendien veel betaalbaarder.

    1. Hi Aircooler,

      Dat het op de keel slaat is inderdaad vervelend, zeker als je ligt te slapen. En voor een particulier is een aircooler ook prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.