De beste luchtkoeler van 2020

Een luchtkoeler regelen voor de komende hete zomer is geen onnodige luxe. Integendeel. Het jaar 2020 belooft warm te worden en, net als voorgaande jaren, staan de eerste hittegolven voor de deur.  De warmte in huis kan daardoor flink oplopen. Daarom hebben we voor jou een aantal goede opties verzameld om je huis lekker te koelen. Want wat kan je nou het beste kopen op dit moment?

Wat is een luchtkoeler?

Een luchtkoeler kan je zien als een verbeterde versie van een ventilator. Ook vaak aircooler genoemd. Het blaast lucht langs water waardoor het warme lucht omgezet wordt in koude lucht. Het water dat je gewoon uit de kraan kan tappen, verdampt verder naarmate je het gebruikt. Des te kouder is het water, des te koeler is de temperatuur die hieruit komt.

Het werkt dus beter dan een ventilator dankzij de toegevoegde ventilator die de gekoelde lucht de kamer in stuurt. Maar het biedt minder koeling dan een airconditioning. Dat laatste biedt de meest verkoelende optie, maar is vaak prijziger. 

Een luchtkoeler biedt echter voldoende kracht om de temperatuur in een kamer van enkele graden naar beneden te laten zakken. Hij is wat minder effectief dan een echte bona fide airco, maar velen malen effectiever dan een simpele ventilator, die alleen maar de lucht verplaatst en niet koelt. Dat maakt het een interessante keuze voor mensen met beperkt budget, maar wel met de behoefte aan koele lucht.

Hoe kies je je luchtkoeler?

Welke luchtkoeler je kiest, is afhankelijk van je behoeften. Je hebt ten eerste grotere en kleinere modellen. De kleine worden vaak ‘tafelmodel’ genoemd. Je kunt deze op je bureau plaatsen tijdens het werk of op je nachtkastje als je gaat slapen. De grote zijn vaak voorzien van wieltjes en kunnen makkelijk een hele ruimte koelen. Hoewel je het niet zou zeggen als je het ziet, zijn deze luchtkoelers technisch gezien eigenlijk ventilatoren en geen airco.

Daarnaast wil je een luchtkoeler gebruiken waarvan de verhouding kwaliteit / prijs interessant is. En het moet passen in je budget. De prijs  van een luchtkoeler is bijvoorbeeld veel lager – zowel qua aanschaf als in gebruik – dan een airconditioning of een torenventilator. Een luchtkoeler is een stuk energiezuiniger. Hij heeft geen slang nodig voor de afvoer van vocht en warme lucht.

Bol luchtkoeler aanbieding snel op is op

Welke kan je kiezen?

In 2019 werd de Trotec PAE van Aero Check tot de beste luchtkoeler uitgeroepen bij een Duitse consumententest. In 2020 behoort deze luchtkoeler nog altijd tot de Top 5. Hij is lekker scherp geprijsd en verbruikt bij een luchtcapaciteit van 320 m³/h slechts 65 Watt aan stroom.

De Trotec is voorzien van een luchtfilter en een verdampingsfilter met een verfijnde honingraatstructuur. Deze filteren de lucht een keer voordat deze bevochtigd en gekoeld wordt. Daarmee is de Trotec tevens een effectieve luchtverfrisser. Hij heeft vier instelbare snelheden, een instelbare blaasrichting en eventueel een zwenkrichting. Dankzij de vier wieltjes en handgrepen kun je de luchtkoeler makkelijk verplaatsen. Hij maakt in de nachtmodus maar weinig geluid dus is ook in de slaapkamer te gebruiken. Het verlichte display kan met de afstandsbediening worden uitgezet.

Het verbruik is circa 1 liter water per uur en hij is uitgerust met een watertank van 6 liter. Bijvullen kan met koud water of met ijs, ijspacks kunnen apart besteld worden.

Interesse? De Trotec is hier te bestellen >>

Een andere luchtkoeler dat het ook goed doet, is de Domo DO157ADeze luchtkoeler combineert de functie van ventilator en luchtbevochtiger in één. De luchtbevochtiger functie voorkomt droge lucht in huis. Zo heb je alles wat je nodig hebt om de warme zomerdagen door te komen. 

De koelefficiëntie van de Domo DO157A ligt op 500 m3/h  en verbruikt ook 65 Watt aan stroom,  wat meer is dat de Trotec PAE van Aero Check.

De lucht wordt in de kamer verspreid dankzij een automatische draaifunctie. Je kunt de richting van uitblazen verstellen, zodat de Domo DO156A in de gewenste richting blaast en het heeft 3 standen om de blaassnelheid naar eigen wens in te stellen

EreadersEreaders

Waarom geen airconditioning?

Een airconditioning heeft als voordeel dat het een hele kamer koel kan houden, wanneer een luchtkoeler plaatselijk verkoelt. Ook kan je bepalen hoe koud je de kamertemperatuur wilt hebben. Dat kan dan weer niet met een luchtkoeler.

Het grootste nadeel van een airconditioning is zijn prijs. De startprijs ligt meestal rond de €200 en kan oplopen tot €5.000 terwijl die van een  luchtkoeler rond de €100 ligt, tot maar ongeveer €1.000. Ook is een airco vaak heel zwaar en de meesten hebben een afvoerslang om de lucht naar buiten te krijgen. Dat betekent dus dat er wat werk vereist voordat je een werkende airconditioning in je huis kunt hebben. En voordat je je huis lekker koel kunt houden!

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.