Een e-bike als alternatief voor de auto?

Kun je een auto vervangen door een zuinigere, schonere e-bike?

In de praktijk worden ritjes die anders met de auto gemaakt zouden worden, even makkelijk gemaakt met een e-bike. Denk daarbij vooral aan woon-werkverkeer, maar ook boodschappen doen, kinderen wegbrengen naar voetbal, of het bezoeken van een fitnesscentrum

E-bike voordelig in aanschaf en gebruik

De elektrische fiets is veel goedkoper dan een auto, zowel qua aanschaf als in het gebruik. Een kilometer rijden in een benzineauto kost zo’n vijftig cent. Een elektrische fiets kost per kilometer vrijwel niets, inbegrepen afschrijving van de accu. Een e-bike is al verkrijgbaar vanaf 600-700 euro, terwijl auto’s vaak een veelvoud kosten.

Een e-bike moet zo nu en dan worden opgeladen, maar dat is alles. Dus lage brandstofkosten, geen parkeerkosten meer (uw elektrische fiets parkeert u zelfs vaak voor de deur van uw bestemming) en kunt langer wachten voordat uw auto weer een beurt nodig heeft.

De accu opladen kost toch ook geld?

Natuurlijk rijdt een elektrische fiets ook niet helemaal gratis, maar het komt wel dicht in de buurt. Het opladen van een gemiddelde accu kost nog geen 8 cent per volle accu, waarna u vaak weer 50 kilometer kunt rijden. Ook accu’s gaan minimaal drie jaar mee, tegenwoordig zelfs langer. Vijf jaar en meer is tegenwoordig niet meer bijzonder.

Besparen op medische kosten

Een elektrische fiets is beter voor uw gezondheid, vooral wanneer deze u uit uw vertrouwde auto kan krijgen. Zelfs met trapondersteuning bent u nog fysiek actief, wat uw gezondheid goed zal doen. Op de lange termijn zult u zich beter, frisser en weerbaarder voelen tegen ziekte. Fietsen zonder trapondersteuning (dus met de stroom uit) is natuurlijk nog gezonder!

Elektrische fiets en het milieu?

Nog een voordeel is ook dat kilometers die u met de elektrische fiets aflegt, maar liefst vijftig keer minder milieubelastend zijn dan diezelfde kilometers met de auto, én u geen last meer heeft van vervelende files. De e-bike bezitter kan dus genieten met de wetenschap dat hij klimaatneutraler bezig is dan de automobilist!

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.