Financiële zorgen na de corona-crisis? Maak een budget! En nog 7 tips…

Door de coronacrisis krijgen we te maken met economische terugval. De werkloosheid stijgt tot recordhoogte en veel Nederlanders hebben volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geen buffer naast hun budget. Geldproblemen oplossen? Er is meer mogelijk dan je denkt!

1. Start een huishoudboekje en plan je uitgaven in een budget

Een huishoudboekje bijhouden, het klinkt misschien saai, maar helpt écht om je uitgaven te beperken. Spreek met jezelf een budget af voor álles. Hoeveel wil je per maand uitgeven aan eten? Kleding? Uitjes? Stel grenzen voor jezelf. Het is psychologisch: als je met jezelf een afspraak maakt, kom je minder snel in de verleiding die regels te breken. Maak op maand- of jaarbasis de balans op, zet die op papier. Dat maakt jouw financiële ruimte inzichtelijk.

Een goed voorbeeld van een bewezen effectief huishoudboekje is het ToDo-Doelenboek van het MWKC-Lifecenter. Je plant niet alleen je financiele inkomsten en uitgaven, maar kunt ook andere (financiële) doelen opschrijven, de voortgang bijhouden en per stap plannen. Handig!

Het boek hier hier verkrijgbaar >>

2. Pak in de supermarkt alleen producten van de onderste planken

Wat op ooghoogte staat, zijn de dure A-merken. Ga dus bukken. In de onderste schappen vind je producten van dezelfde kwaliteit, maar een lagere prijs!

3. Bezuinigen? Dat is ook gewoon slimme deals sluiten!

Je denkt al snel dat je op je vaste lasten weinig invloed hebt. Maar daar valt best wat te besparen. Denk aan je energiecontract: dat moet je ieder jaar opnieuw afsluiten, want er zijn altijd aanbiedingen! Hetzelfde geldt voor je telefoon-abonnement. Door slim te vergelijken en te kiezen, kun je echt geld besparen. Kijk dus goed naar je contract en of het bij een andere organisatie goedkoper kan. En verdiep je bijvoorbeeld eens in het oversluiten van je hypotheek.

Bulk 10-daagse mei en luchtkoeler

4. Contactloos betalen kost ook geld

Geld uitgeven, het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Vroeger had je gewoon 50 euro in je portemonnee, en daar moest je het mee doen. Nu hou je even je pas tegen een scanner, en klaar. Het is veel minder indrukwekkend. Maar het resultaat is hetzelfde: een bankrekening die leeg is voordat je het doorhebt! Blijf hiervan bewust.

5. Let op de kleintjes

Even een broodje halen, even een kop koffie… Bam, je bent weer 10 euro kwijt. Dit soort kleine uitgaven, die je vaak herhaalt, kunnen snel oplopen. Wees ook hiervan bewust en voorkom dit gedrag.

5. Doe niet elke dag boodschappen

In het verlengde daarvan: als je één keer per week gaat, met een boodschappenlijst waar je je streng aan houdt, bespaar je geld. Je doet dan namelijk geen inpuls-aankopen. Als je ‘nog even snel’ naar de supermarkt gaat, kom je bijna altijd terug met extra producten die je vooraf niet had ingecalculeerd.

6. Handhaaf een buffer naast je budget

Een scheiding, ontslag, of de geboorte van een kind. Zorg voor een buffer! De meeste van ons stellen hun uitgavenpatroon in op de standaard situatie, maar er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Wees daarop voorbereid en zet wat geld opzij.

7. Hou het aantal abonnementen in check

Ook hier maken vele kleine steekjes een grote wond. Netflix, Videoland, een krant, de Efteling… allemaal kleine uitgaven, makkelijk af te sluiten, want dat kun je je toch wel veroorloven? Maar dan zit je straks met 3 streamingabonnementen, 5 tijdschriften op de mat, een sportschoolabonnement… het loopt snel in de papieren en is een aanslag op je budget! Dus let ook hierop.

8. Online gokken is niet het antwoord

Online gokken, het is momenteel populair. En binnenkort wordt het legaal in Nederland. Maar gokken is nooit de oplossing. De kans dat je juist geld verliest, is veel groter. Doe het niet, probeer liever op andere manieren passieve inkomsten te genereren om je budget aan te vullen.

Hoe? Daarover lees je meer in het boek ‘Voel je Vrij’ van Ketty Lollia.

Boek ‘Voel je vrij, vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

6 reacties

  1. Hi Kiki,

   Begrijpelijk, we hebben onszelf tijdens de crisis allemaal wel eens verwend. Als je moeite hebt met controle houden over je aankopen, is dit misschien iets voor jou? Het ToDo-Doelenboek. Daarmee kun je je financiële doelen plannen en de stappen bijhouden. Heel handig.

   https://online.movewithketty.com/product/het-todo-doelenboek/

   Je kunt ook persoonlijke begeleiding krijgen in de vorm van een lifecoaching. Het eerste gesprek is altijd gratis. 😉

   https://movewithketty.com/maak-een-afspraak/

  1. Fijn dat je wat hebt aan de tips, Nicole!

   En ik hoop voor je, dat het zo blijft… de economische gevolgen komen er nog aan, vrees ik.

 1. Ik heb financieel niet bepaald een crisis momenteel door corona. Belasting terugbetalingen van 2019 zijn binnen, maar dat heeft niets met corona te maken 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.