Het coronavirus en ondernemers: hoe houd je je staande?

Regelingen die ondernemers een handje helpen

Het zal niemand zijn ontgaan: het zijn moeilijke tijden voor ondernemers. Er zijn gelukkig een aantal die het beter hebben getroffen, zoals webshops die hun omzet hebben zien stijgen. Maar voor het gros van de ondernemers, waaronder de zzp’ers, heeft de coronavirus zware gevolgen – niet alleen door de ziekte zelf, maar ook de maatregelen van de overheid. Hoe houd je je als ondernemer staande in deze tijd?

Nederland heeft ongeveer 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Bij veel van hen vallen de inkomsten helemaal weg. Aan het begin tekenden zich donkere wolken af voor zzp’ers, maar inmiddels zijn er vanuit de overheid nieuwe maatregelen getroffen om de financiële onzekerheden een beetje weg te nemen, zodat ze deze onzekere periode kunnen overbruggen.

Wat zijn de maatregelen voor ZZP’ers ? We lichten hieronder een aantal toe:

Bijzonder uitstel van betaling van de belasting

De belastingdienst heeft aangegeven dat we allemaal kunnen vragen om bijzonder uitstel van betaling. Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor andere soorten aangiften: alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Voor een ZZP’er betekent dit eigenlijk dat ze uitstel van betaling voor de omzetbelasting en inkomstenbelasting kunnen aanvragen.
Maar het is nog steeds belangrijk en noodzakelijk dat je je aangifte doet. Wanneer je je aanslag ontvangt, kun je je uitstel aanvragen. Je moet daarvoor wél een brief sturen naar de Belastingdienst. Je hoort ook aan te geven dat je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen.

Pas nadat de Belastingdienst je verzoek heeft ontvangen, stopt ze met invorderingsmaatregelen. Je krijgt dan automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen.

Download hier onze voorbeeldbrief voor aanvraag uitstel belastingaangifte >>

Stuur je verzoek om uitstel met motivering naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

3 maanden te kort?
Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou te kort. Het is mogelijk om voor een langere periode uitstel aan te vragen. Daarvoor heeft de Belastingdienst aanvullende informatie nodig. Denk bijvoorbeeld aan een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld accountant of brancheorganisatie). Wat het precies moet zijn, hebben ze nog niet duidelijk aangegeven. Deze informatie zal in een later tijdstip aangegeven worden op de website van de belastingdienst.

Let op! De aangifte moet dus wel gedaan worden, maar er kan via de procedure uitstel van betaling aangevraagd worden zodra de (naheffings)aanslag is ontvangen.

Juwelen en accessoires - BE

Procedure:
1. aangifte doen, zoals altijd
2. wachten op de (naheffings)aanslag (komt na het verstrijken van de uiterste betaaldatum)
3. uitstel aanvragen als je de naheffingsaanslag hebt ontvangen door een brief te sturen naar de Belastingdienst met daarin je verzoek om uitstel van betaling, een uitleg over hoe je door het coronavirus in betaalproblemen bent gekomen
4. eventueel voor meer dan 3 maanden uitstel, Binnen vier weken een verklaring van een derde deskundige zoals een externe consulent of financier, brancheorganisatie of financieel dienstverlener (boekhouder / accountant)

Oudere aangiftes die je momenteel betaalt, kunnen ook worden stopgezet.

Uitstel inkomstenbelasting: voorlopige aanslag aanpassen

Waarschijnlijk verwacht je dat je een lagere winst gaat maken door de uitbraak van het coronavirus. Als je nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt, kun je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt.

Daarvoor hoef je alleen je inkomsten te verlagen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.

Procedure:
– Voor de inkomstenbelasting wijzigt u de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.
– Voor de vennootschapsbelasting kun je de voorlopige aanslag op 3 manieren wijzigen:

1. Je gebruikt het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga naar Inloggen voor ondernemers, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning.

2. Je doet de aanvraag of wijziging met uw commerciële softwarepakket of laat dit door je belastingconsulent doen.

3. Kun je niet gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Alleen dan vul je op deze website het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020’ in.

Juwelen en accessoires - BE

Omzetbelasting, daar moet je nog mee wachten, zodra die is uitgerekend dien je verzoek tot uitstel in. Dat is rond 25-28 april.

Extra Bbz-ondersteuning voor zzp’ers (Tozo)

Zzp’ers kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering, maar daar golden tot nu toe strenge regels voor. Zo wordt het inkomen van een eventuele partner meegerekend en wie vermogen heeft, komt niet in aanmerking voor een uitkering. Vanwege de coronacrisis zijn die regels versoepeld. Ook krijgen gemeenten de opdracht sneller bijstand uit te keren. Voor een Bbz-aanvraag dien je als zzp’er bij de gemeente te zijn waar je staat ingeschreven. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie. Het is niet nodig meteen een aanvraag in te dienen. Het ontlast de gemeente als aanvragen gespreid binnenkomen.

De Bbz biedt onder andere mogelijkheden voor:

 • Uitkering voor levensonderhoud
 • Periodieke uitkering als renteloze lening
 • Verstrekken van bedrijfskapitaal
 • Uitkering voor levensonderhoud bij het beeindigen van je bedrijf
 • Uitkering voor levensonderhoud oudere zelfstandige met een niet levensvatbaar bedrijf

Wat is de Tozo?

De Tozo (extra Bbz-ondersteuning voor zzp’ers) is voor zzp’ers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden terecht zijn gekomen.Zzp’ers die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, kunnen dus een aanvulling op hun inkomen krijgen. Dit is, afhankelijk van je inkomen en huishoudsamenstelling, maximaal 1.500 euro netto per maand voor een periode van maximaal drie maanden. Dit bedrag is een gift en geen krediet dat je voorheen moest terugbetalen. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020. Dus ook als u pas in mei in de financiële moeilijkheden komt, kunt u op dat moment een aanvraag doen voor ondersteuning bij uw gemeente.

Niet iedere zzp’er kan in aanmerking komen voor een Bbz-regeling. Zo moeten zzp’ers voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar, gemiddeld 23,5 uur per week) en je bedrijf moet levensvatbaar zijn. Dit dien je ook aan te tonen.

Op papier kunnen nog steeds alleen levensvatbare bedrijven een aanvraag doen, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Daardoor gaat de aanvraag sneller dan normaal; het kan nu binnen 4 weken geregeld zijn. Vanuit deze versoepelde Bbz-regeling kunnen zzp’ers ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot een maximaal bedrag van 10.157 euro.
Verder gelden de volgende eisen voor de Tozo:

 • je bent een gevestigde zelfstandige vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd
 • woont en verblijft rechtmatig in Nederland
 • bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld
 • bedrijf of zelfstandig beroep oefent u uit in Nederland
 • voldoet aan wettelijke vereisten van een eigen bedrijf, zoals ingeschreven staan in het Handelsregister
 • bent vóór 1 januari 2020 gestart met je onderneming en voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur
 • per jaar werkzaam in je eigen bedrijf of zelfstandig beroep)
 • woont in de gemeente waar je aanvraagt

Lening

Naast deze uitkering, is er ook een mogelijkheid tot het aangaan van een lening met een gunstige rente en soepele afbetaalregeling. Voor veel ZZP’ers is namelijk een aanvulling tot het sociaal minimum niet voldoende om de onderneming, en dus zichzelf, overeind te houden.

Voor het aangaan van een lening is mogelijk meer informatie nodig, dan de Bbz aanvraag zelf. De beslissing of de lening verstrekt wordt, zal waarschijnlijk bepaald worden aan de hand van de bedrijfsresultaten. Maar ook hiervan is de exacte procedure nog niet bekend. Maar een onderbouwing o.b.v. de cijfers van 2019 en wellicht het eerste kwartaal van 2020 lijkt aannemelijk.

Compensatieregeling

Deze regeling is voor ondernemers die direct hard geraakt worden door de gezondheidsmaatregelen van de overheid. Het betreft een vaste tegemoetkoming van € 4.000,-. Die compensatie is bedoeld voor bedrijven die omzet mislopen, maar wel gewoon hun vaste lasten moeten betalen. Later wordt bekend gemaakt wat de voorwaarden zijn en welke ondernemers in aanmerking komen. Er werd eerder gesproken over horeca-, reis- en evenementenbranche en sommige bedrijven in de culturele sector.

Het bedrag is nog niet uitgekeerd, maar dat gaat snel gebeuren. Het loket is ‘bijna open’, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het geld is er voor ondernemers die zijn getroffen door ‘overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen’. Denk bijvoorbeeld aan horeca of andere bedrijven die tot 6 april hun deuren moeten sluiten.
Het beste kan je de website van de dienst in de gaten houden, daar is ook meer informatie te vinden over de regeling zelf en of je als ondernemer in aanmerking komt voor het geldbedrag.

Nog meer geld besparen? Kijk hier >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.