De energienota: zo bespaar je op gas- en stroomkosten

Zoveel verstookt Nederland: jouw gas- en stroomkosten in beeld

Voor jouw gasverbruik is het vooral relevant in wat voor soort woning je woont. Bij stroom gaat het juist meer om het aantal bewoners in je huis. Hoeveel geven we gemiddeld uit – en hoe kan jij besparen op je gas- en stroomkosten?

Een gemiddeld huishouden verbruikt grofweg 3.000 kWh aan stroom, ieder jaar. Het verbruik hangt vooral af van het aantal personen in het huishouden. Nederland heeft een energiebelasting per verbruikte kWh (elektriciteit) en per kuub gas. Een deel van die belasting krijg je weer terug via een heffingskorting.


Het grootste deel van het gasverbruik, daarentegen, gaat op aan de verwarming van de woning. Hoeveel gas je verbruikt, is afhankelijk van jouw type woning. In een flatwoning, omgeven door andere flatwoningen, wordt nu eenmaal minder gestookt dan in een vrijstaande villa. Ook een ‘ouderwets’ gasfornuis en water verwarmd door gas drijven je gasverbruik omhoog. Het aantal personen dat woont op jouw adres heeft minder invloed. Het maakt immers weinig uit of er 1 of 5 personen wonen, je wilt ervoor zorgen dat je huis lekker warm is! Als je wilt overstappen van energieleverancier is dat dus belangrijk om in gedachten te houden.

 

De cijfers

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft het jaarlijkse verbruik in stroom kWh en de daarbij horende maandelijkse kosten op een rij gezet. Men heeft gerekend met een gemiddeld gastarief van 21,10 eurocent per kWh en een gemiddeld vastrecht van €24,88 per maand. De jaarlijkse belastingteruggave is al verrekend. De bedragen zijn afgerond en inclusief 21% BTW.

Gas- en stroomkosten. Stroomkosten.

Het NIBUD heeft ook het jaarlijkse verbruik in gas m3 en de daarbij horende maandelijkse kosten op een rij gezet. Men heeft gerekend met een gemiddeld gastarief van 66,93 eurocent per m3 en een gemiddeld vastrecht van € 20,20 per maand. De bedragen zijn afgerond en inclusief 21% BTW.

Gas- en stroomkosten. Gaskosten.

Besparen op energiekosten

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt besparen op energiekosten per maand. Om te beginnen kun je de tarieven van je huidige leverancier vergelijken met die van andere leveranciers >>


Verder:

 

  • Droog je wasgoed zo vaak mogelijk buiten
  • Gebruik liever een laptop of tablet dan een PC; PC’s verbruiken namelijk veel meer stroom.
  • Een plasma-tv verbruikt meer stroom dan een lcd-led-tv. En hoe groter het televisiescherm, hoe meer stroom hij verbruikt
  • Is je wasmachine, wasdroger, koelkast of vriezer al wat ouder, dan is het waarschijnlijk slim om die te vervangen. De nieuwste modellen zijn namelijk vele malen zuiniger
  • Voedsel uit de vriezer ontdooi je langer van tevoren in de koelkast. Veel zuiniger dan in de magnetron!
  • Haal de snoeren van opladers uit het stopcontact als er geen telefoon of tablet is ingeplugd

Inmiddels worden gloeilampen in de winkels vervangen door ledlampen. En terecht: ledlampen zijn veel zuiniger, ze zijn iets duurder maar gaan veel langer mee. Al je lampen vervangen kan dus zorgen voor een flinke besparing op je energierekening. Met elke gloei- of halogeenlamp die je vervangt door een ledlamp, bespaar je 10 euro per jaar op uw stroomrekening.

Koop nu een flink aantal ledlampen met scherpe korting >>

Besparen op gaskosten

Er zijn grofweg drie manieren waarop je kunt besparen op uw maandelijkse energiekosten. Enerzijds kun je de tarieven van je huidige leverancier vergelijken met die van andere leveranciers >>

Een andere manier om op uw gaskosten te besparen, is eigenlijk nog eenvoudiger. Kijk eens naar je cv-ketel: is die nog zuinig genoeg? Onderhoud de ketel regelmatig – een goed onderhouden en goed afgestelde ketel verbruikt minder energie.

De derde manier om fiks op je kosten te besparen: zet de thermostaat op 15 graden als je zelf niet thuis bent: je bespaart dan volgens Milieu Centraal maarliefst 140 euro per jaar. Zet hem ook op 15 graden als je gaat slapen, en liefst al een uur voor je naar bed gaat. Daarmee bespaar je jaarlijks tot 100 euro. Je kunt nog eens 80 euro besparen als je de thermostaat altijd één graad lager zet dan je tot nu toe gewend bent.

Tenslotte: een goed geïsoleerde woning woont comfortabeler én je verlaagt er iedere maand je kosten mee. Wist je bijvoorbeeld al dat investeren in spouwmuurisolatie hetzelfde rendement geeft als een spaarrekening met een rente van 10%? Op de website van Milieu Centraal vind je er veel informatie over – inclusief een overzicht van de kosten én de opbrengsten.

Bron: NIBUD

Doe er je voordeel mee!

 

Lees meer:

Ontdek hier onze:

Wil je meer tips om geld te besparen? Kijk hier >>

Wil je liever tips om meer geld te verdienen? Kijk hier >>

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.