Huurwoning voor starters en studenten: speciaal artikel

Huurwoning voor studenten of starters

Een goede huurwoning vinden wordt steeds lastiger. Doordat de huizenmarkt duurder is geworden, is het voor iedereen moeilijker om aan een woning te komen. En dat geldt niet alleen voor starters of alleenstaanden. Wanneer het schooljaar is aangebroken, betekent het vaak voor studenten dat ze ook op zoek moeten gaan naar een huurwoning. Daarom wijden we graag een artikel aan allerlei tips om snel een huurwoning te vinden.

UPDATE: Dit artikel is bijgewerkt met de bedragen van 2021!

Ben je een student, starter of alleenstaande op zoek naar een leuke huurwoning? Een starterswoning, een studentenkamer of appartement? Het mag duidelijk zijn dat het vinden van een geschikte woning de laatste jaren best wat tijd kan kosten. Als je nog jong bent, maar boven de 18, ligt het voor de hand je alvast zo snel mogelijk in te schrijven bij een woonstichting of woningcorporaties.  Want om toegang te krijgen tot een sociale huurwoning, moet je vaak al een aantal jaar op een wachtlijst. Woningcorporaties zijn non-profit-instellingen die betaalbare woningen verhuren.

Kans maken op een huurwoning kan soms bijna voelen als kans maken om de nationale loterij te winnen. En hoewel het leven van studenten op papier leuk hoort te zijn, als je je woning nog niet gevonden hebt, vind je het opeens minder leuk!

Sociale huurwoning

Een sociale huurwoning is veel goedkoper dan andere huurwoningen. Maar om in aanmerking te komen, moet je je inschrijven op Woningnet.nl De woningen van corporaties worden daarop verhuurd  en worden toegekend op basis van inschrijvingsduur.

Er zijn 
eenmalig inschrijvingskosten aan verbonden. Daarna wordt het je gevraagd om een jaarlijks bedrag te betalen zodat je je inschrijving kunt verlengen. Als je niet betaalt, stopt je lidmaatschap. 

Als je dat nog niet hebt gedaan, maar je bent niet van plan om binnenkort te gaan kopen, wordt vaak geadviseerd om het zo snel mogelijk te doen. Des te langer je ingeschreven staat, des te meer kans je maakt op een woning.

Woon je in een sociale huurwoning, dan heb je recht op huurtoeslag. Vergeet deze niet aan te vragen!

Disclaimer: we geven je graag tips om aan een woning te komen maar staan niet garant voor de websites die genoemd worden. Mocht je een ervaring – positief of negatief – hebben gehad met een van de aanbieders, laat het ons allemaal weten onderaan dit bericht. Je kunt daarmee ook een andere lezer helpen!

Studentenwoningen via studentenverenigingen 

Studentenwoningen zijn vaak woningen die worden verhuurd met een speciale huurovereenkomst voor studenten, ook wel een campuscontract genoemd. De huurovereenkomst houdt in dat een student weer uit de woning moet wanneer hij zijn studie heeft afgerond. Sommigen bieden zelfs contracten voor 1 schooljaar, wat betekent dat je al eind juni eruit moet. Tijdens de zomervakantie moet je dan ergens anders logeren.

 • Via Studentenwoningweb worden woningen van corporaties aangeboden en je kunt daar kamers vinden.  Het aanbod is doorgaans klein en aangezien de kamers toegewezen worden op basis van inschrijfduur, is het verstandig je zo snel mogelijk voor in te schrijven, vanaf je 16deJe inschrijving kost eenmalig €38 en is 8 jaar geldig. 
 • Via ROOM kun je ook studentenkamers vinden, vooral in Amsterdam en omgeving. Inschrijven kan ook vanaf 16 jaar. Het kost je eenmalig €35 en je inschrijving is dan ook 8 jaar lang geldig. 

Afhankelijk van de regio:

 • Op Mijn Woonservice kun je ook sociale huurwoningen in de regio IJmond/ Zuid-Kennemerland vinden. Je kunt vanaf 18 jaar inschrijven en het  kost je eenmalig €10. De inschrijving is dan één jaar geldig. Als je ingeschreven wilt blijven, betaal je jaarlijks €10. Je inschrijving wordt dan verlengd voor een jaar. Ze bieden jammer genoeg niet veel woningen aan en je vindt er ook woningen uit de vrije sector. 

De Stichting Ymere, die actief is in de Metropoolregio Amsterdam (Amsterdam, Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Weesp) waar ze  sociale huurwoningen verhuurt, biedt speciaal voor studenten en jongeren in Amsterdam en Haarlem een zeer tijdelijke huurwoning aan om de woningnood tegen te gaan. De woningen zijn minder kwalitatief hoogstaand dan die van ‘normale’ studentenwoningen en zullen uiteindelijk worden gerenoveerd of gesloopt. Het gaat om kortstondig wonen totdat de renovatie begint of het gebouw gesloopt wordt. De huurprijs ligt tussen de €1 en €650, wat lager is dan de huur van vergelijkbare woningen, en ze hebben nog wel een eigen keuken, badkamer en toilet. Er is geen inschrijfduur.

studenten deals voor huurwoning

Antikraak, iets voor jou?

Ondanks de associatie die we hebben met de naam, ”antikraak” kan legaal zijn. Antikraak is in dit geval een vorm van beveiliging voor panden die leeg staan, totdat er een koop, verkoop, sloop of renovatie plaatsvindt.

Het idee daarachter is dat de eigenaar doormiddel van iemand antikraak in te zetten, het risico op inbraak en schade verkleinen. Dat betekent dat ze niet perse een appartement of kamer verhuren. Je kan dan mee te maken krijgen met kerken, scholen, overheids- of kantoorgebouwen, ateliers maar ook wel eens met een woonboot, appartementencomplex, rijtjeshuis of een villa. 

Het moge duidelijk zijn dat zulke panden niet heel vaak op de markt staan en een heel tijdelijke status hebben.  Afhankelijk van de huurvoorwaarden kun je van de ene na de andere week op het stoep staan. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Maar de ruimtes zijn goedkoop, ruim, uniek en het huren daarvan kun heel snel worden geregeld. Dat laatste kan doorslaggevend zijn als je geen huurwoning vindt maar toch heel snel onderdak moet vinden. 

Websites die antikraak woningen bieden:

Villex is een leegstandsbeheerder die woon-, werk- en antikraak ruimtes aanbiedt voor tijdelijk, lange termijn of te koop.

Op Interveste vind je tijdelijke huurruimtes, antikraakruimtes en huishop (zeer kortstondige bewoning) projecten. Het aanmaken van een account kost je wel 15 euro.

Tijdelijkehuurenantikraak is een verzamelplatform voor aanbod van antikraak en tijdelijke verhuur in Nederland op de web. Om te kunnen reageren op de woningen, moet je een account activeren.  Je betaalt dan éénmalig €24,00 en je account is 3 maanden actief. Als je op de woningen wilt reageren, is het verstandig je account pas te activeren wanneer je op zoek bent naar woonruimte.

Camelot Europe beheert (leegstaand) vastgoed in opdracht van de eigenaar en biedt een verscheidenheid aan woonruimtes .

Wanneer krijg je huursubsidie?

Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van je huurwoning. Je kunt huurtoeslag krijgen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Hoe hoog de toeslag is en of je het krijgt, hangt af van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en hoe je woont. Bijvoorbeeld, als je vermogen te hoog is, krijg je geen huurtoeslag. Als je woont op kamers, dan heb je vaak geen recht op huurtoeslag. Afhankelijk van je leeftijd mag je huur minimaal €237,62 en maximaal €752,33 bedragen. 

Maar als je woonruimte voldoet aan de eisen van een zelfstandige woonruimte, je inkomen en huur binnen de grenzen vallen, kun je dan huurtoeslag aanvragen. Op de website van de Belastingdienst kun je je huurtoeslag berekenen. Daarna moet je dan nog je aanvraag regelen. 

Vrije sector

In de zogenoemde ‘vrije’ sector zijn er heel veel aanbieders voor huurwoningen. We hebben hieronder een aantal  verzameld, speciaal voor studenten. 

Op Huurstunt kun je zoeken tussen meer dan 10.000 aangeboden huurwoningen. op de website  plaatsen verhuurders zelf en gratis nieuwe huizen waardoor het aanbod altijd up-to-date is. Het doel van Huurstunt is huurders en verhuurders rechtstreeks met elkaar in contact te brengen zodat  er snel en eenvoudig een nieuwe geschikte match ontstaat!

huurwoning op kamerstuntKamerstunt is een huurplatform in Nederland, net als Kamernet, met een zeer gevarieerd aanbod van kamers, studio’s en andere woonruimtes. Net als bovenstaande website, het doel van Kamerstunt is om huurders en verhuurders direct met elkaar in contact te brengen zodat beide partijen zelf tot een overeenkomst komen. Als potentiële huurder heb je een lidmaatschap nodig om te kunnen reageren.

Andere opties om een huurwoning te vinden?

Website voor verhuurders

Als je op zoek bent naar een woning, moet je te alle tijden alert zijn op de prijs en kwaliteitsverhouding. Ons advies is dan om een lijstje aan te maken van de pluspunten, minpunten, voorwaarden en voor jezelf te evalueren welke organisatie, woning, huurovereenkomst het beste bij jou passen. Maar als je niet zoveel keuze hebt, moet je openstaan voor meerdere oplossingen. Een tip die we alsnog kunnen geven is te proberen je niet te lang te binden aan een woning waar je je niet gelukkig zal vinden. 

huurwoning op huurstuntOp de websites voor verhuurders van woningen kan je misschien vinden wat je zoekt. Deze websites bieden uitkomst want, waar er gezocht wordt naar woningen, betekent dat er woningen zijn die aangeboden worden.

Website 123Wonen bijvoorbeeld is een landelijk verhuurmakelaar met 26 vestigingen in Nederland. Ze zoeken actief beleggers met 2 tot wel honderden panden en verhuurders die hun te koop staande woning via overbruggingsverhuur tijdelijk willen verhuren.

Makelaarzoeker is ook een website gericht op mensen die wensen een huis te verkopen, aankopen of verhuren. Omdat veel mensen spelen met de gedachte om een woning te kopen of verkopen, bieden deze websites een kans.

Je netwerk

Mensen in je omgeving kunnen je helpen aan een woning. Je zoektocht delen op sociale media kan je helpen aan een woning. De mensen die je kennen gunnen je een woning en zullen graag een steentje bijdragen. Ook als je student bent, is het handig om erover te praten met andere studenten of in verenigingen. En als je werkt, met je collega’s. Je weet maar nooit wie de oplossing je kan bieden. Sta open voor.

Heb je zelf meer tips om aan een woning te komen? Laat je reactie hieronder en help anderen om aan hun droomwoning te vinden!

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Wil je graag meer handige tips lezen? Lees onze artikelen over geld besparen >>

15 reacties

 1. Het huren van een woning wordt steeds duurder. Met name wanneer je jong bent, zou je een optie kunnen overwegen die in het buitenland heel gewoon is, namelijk het delen van een woning. Het moet met een “flatmate” wel klikken. Maar als het dat doet, heb je vrienden voor het leven.

 2. Het zoeken naar een huurwoning is inderdaad een kwestie van lange adem. Ik heb een tijdje in verschillende vakantiewoningen kunnen bivakkeren voordat ik uiteindelijk een huurhuis vond. Ideaal is het niet, maar als overbrugging was ik erg geholpen.

  1. Hey Simon,

   Zeker in deze tijden kan het lastig zijn, ja! Dan is een vakantiewoning een goede oplossing. Maar jammer dat het noodzakelijk is.

   Dank je voor de tip.

 3. Het is belangrijk om een mooie en betaalbare huis te vinden die natuurlijk ook in een veilige buurt is gevestigd. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, ik zou daarom bij het zoeken van een huis eerst je wensen opschrijven en het dan vergelijken. Ook kan je doormiddel van je mensen om je heen iets mooi vinden. ik hoop dat een ieder zijn mooie en betaalbare droomhuis vind!!

 4. Het is heel lastig een huurwoning te vinden
  Ben bezig geweest voor mijn zwager
  Maar veel sites moet je betalen en dan nog hoor je niks als je op huis reageert en huis wil bezichtigingen

 5. Een huurwoning vinden is nog net wat makkelijker dan een koopwoning vinden in je eentje. Ben al 2 jaar bezig namelijk, ellende in NL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.