Kasboek bijhouden is geld besparen

Een kasboek bijhouden: weer in de mode!

Een kasboek bijhouden is noodzakelijk als je financiële doelen – of een bepaalde mate van financiële onafhankelijkheid – wilt bereiken. Het helpt je om inzicht te krijgen in je financiën en je uitgavepatroon en geeft je zodoende de mogelijkheid om meer geld beschikbaar te hebben voor je doelen, projecten of onverwachte financiële uitdagingen.

Een kasboek geeft inzicht

Door een kasboek bij te houden, zie je wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Het maakt je financiële situatie niet alleen duidelijk, maar ook overzichtelijk. Als je ondernemer bent, kun je ook een boekhoudprogramma gebruiken.

kasboek euro

We geven vaak geld uit zonder het te merken. Over kleine aankopen denken we niet altijd na. Als je bijvoorbeeld dorst hebt, ga je op zoek naar iets te drinken. Behalve als je een supermarkt bezoekt, dan ga je uiteindelijk iets meer uitgeven dan je misschien had willen uitgeven. Zulke kleine aankopen, als ze vaker voorkomen, kunnen aan het einde van de maand snel een groot bedrag vormen. Daarom is het handig om een kasboek bij te houden. Het geeft je inzicht in wat je met je geld doet. Door je administratie goed bij te houden, kan je voor zorgen dat het overzichtelijk blijft. Lees hier 3 belangrijkste tips om dat goed te doen.

Hoe begin ik eraan?

Beslis eerst voor jezelf of je het liever digitaal of op papier wilt doen. De ene vorm werkt waarschijnlijk beter voor jou dan de ander. Het is belangrijk dat je gelijk een goede keuze maakt, want als je later wilt wisselen van vorm kan het je veel tijd kosten. Dat geldt vooral wanneer je digitale kasboeken gebruikt.

kasboek

Papieren versie

Om een papieren kasboek te maken, kun je een schrift, notitieboekje of een kant-en-klaar kasboek kopen. Als je een al gemaakte kasboek gebruikt, hoef je het alleen in te vullen.

Als je zelf een kasboek maakt met een schrift of een notitieboekje, teken dan kolommen erin.

Iedere kolom boven geeft aan waar het over gaat:

Omschrijving – Datum vaste laten – variabele lasten – inkomsten.

Onder omschrijving schrijf je waar het om gaat. Bij datum geef je datum van aankoop of inkomsten aan. Onder vaste lasten schrijf je alles wat te maken heeft met de vaste lasten van je huis en je gezin. Deze kosten zijn terugkomend (zoals huur, hypotheek, verzekeringen, abonnementen, belastingen, etc.), maandelijks of jaarlijks. Wat jaarlijks is, deel je door 12 om een bedrag per maand te kunnen opschrijven. Wat niet vast is, valt dan onder variabele lasten. Boodschappen doen of uitgaan bijvoorbeeld, zijn variabele kosten.

Onderaan maak je een totaal van alledrie kolommen. En dan bereken je het verschil tussen:

Inkomsten – vaste lasten – variabele lasten = resultaat.

Positief, je hebt geld over. Negatief, je staat in het rood.

TIP: Lees ook het artikel: 4 tips om te voorkomen dat je in het rood staat.

Digitaal kasboek

  • Microsoft Office Excel of OpenOffice

mistake kasboek

Het programma Excel biedt de mogelijkheid om precies hetzelfde te doen, dezelfde indeling te maken als in een papieren kasboek. Je kunt dan de cellen en kolommen optellen en hebt geen rekenmachine nodig. Als je goed met de computer overweg kan, is dat een goede optie.

  • Kasboek online beheren

Er zijn veel websites die je de mogelijkheid geven om zelf je financiën bij te houden in een online huishoudboekje. Je kunt ook een applicatie downloaden op je telefoon om het offline te kunnen beheren. Het voordeel van applicaties is dat je een foto of een scan kan maken van je kassabonnen en ze rechtstreeks importeren in je huishoudboekje. 

Kies je digitale kasboek

Veel aanbieders van huishoudboekjes bieden zowel een gratis als een betaalde versie. Ze verdienen meestal niets aan de gratis versie. Maar als je eenmaal begint met een gratis versie, stap je meestal niet snel over. En door extra mogelijkheden aan te bieden in de betaalde versies hopen ze dat je misschien een abonnement neemt. Als je de smaak te pakken hebt en je de voordelen van het bijhouden van je huishoudboekje inziet, ben je een tevreden klant.

Op een aantal online huishoudboekjes, kan je je bankrekening verbinden waardoor alle bewegingen op je bankrekening automatisch geregistreerd worden. Dat is wel handig als je het zelf niet wilt doen.

Hieronder een voorbeeld van aanbieders van gratis en betaalde digitale huishoudboekjes.

Top 4 betaalde huishoudboekjes: kasboek breken

Betaalde versies hebben doorgaans meer functies en bieden meer mogelijkheden om je financiën makkelijker, efficiënter en beter te beheren.

Invers, dat gespecialiseerd is in het analyseren van gedragspatronen biedt 4 verschillende huishoudboekjes aan. Huishoudboekje en KasBoek bieden gratis en betaalde versies. Cashflow en BankingTools hebben beide alleen betaalde versies die je 30 dagen gratis uit kan proberen.

De meeste banken bieden trouwens ook een huishoudboekje aan hun klanten. Je kunt het dan gelijk beheren vanuit je bankrekening.

Als je nog niet uit bent met welk digitaal huishoudboekje je wilt gebruiken, biedt Wijzer in geldzaken een vergelijker aan. Je kan dan aangeven wat je het liefste wilt en krijgt een voorstel. Let op, de website is niet helemaal up to date.

Ja maar ik heb niks met cijfers!

Als je denkt, ja maar ik heb niks met cijfers kun je ook eerst het boek ‘Ik heb niks met cijfers’ van Machiel Keet lezen. Misschien krijg je dan inspiratie want, hoewel cijfers niet jouw ding is, gebruik je dagelijks geld voor je basisbehoeften. Het is dus wel goed dat je ook weet waar het gaat en waar het vandaan komt zodat je meer vrijheid houdt in je keuzes.

In die zin kan het boek ‘Voel je vrij’ van Ketty Lollia je ook helpen om die stappen te maken. Je krijgt in het boek een handleiding om aan je financiële vrijheid te kunnen werken. Stap per stap.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.