Maak bezwaar tegen uw WOZ-waarde (met voorbeeldbrief)

Sta op voor je huis: maak bezwaar tegen je WOZ-waarde!

Honderdduizenden mensen maken ieder jaar bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde. Bijna de helft daarvan krijgt gelijk, en dat kan je een hoop belastinggeld schelen!

Ieder jaar bepaalt de gemeente de waarde van jouw woning aan de hand van de wet WOZ (Waardering Onroerende Zaken). Deze waarde bepaalt de hoogte van verschillende belastingen. Niet iedereen is het eens met de waardering van de gemeente.

Te lage WOZ-waarde

Een te lage WOZ-waarde kan resulteren in problemen met de verkoop van je huis, omdat kopers niet meer dan de WOZ-waarde willen betalen. Anderen zijn bang bij het verlengen van hun hypotheek de bank op hun dak te krijgen, omdat de WOZ-waarde lager is dan de hoogte van de hypotheek en ze extra moeten gaan aflossen. Gemeentes mogen hier van de rechter niet op ingaan, omdat ­burgers niet mogen procederen om er zelf ‘minder’ van te worden. Dat worden ze, want ze moeten meer belasting gaan betalen. Toch zijn er gemeentes die op verzoek een WOZ-waarde naar boven aanpassen.

Taxaties aanpassen

Het kan zinvol zijn om bezwaar aan te tekenen tegen de gemeentelijke taxaties. Gemeentes moesten vorig jaar in bijna de helft van de gevallen na bezwaar bakzeil halen en hun taxaties met gemiddeld 10 procent aanpassen. Of het voor jou zin heeft om bezwaar aan te tekenen, kun je testen met dit handige rekentool van de Vereniging Eigen Huis >>

Woningeigenaren hebben zes weken na het eerste bericht van de gemeente de tijd om bezwaar aan te tekenen. Dat is gratis. Het meest kansrijke bezwaar is gebaseerd op schending van het gelijkheidsbeginsel. Dat is het geval als er in een buurt twee ongeveer dezelfde huizen een duidelijk verschillende waarde hebben gekregen. Het is belangrijk dat de klager drie vergelijkingsobjecten kan aanvoeren om zijn zaak hard te maken. Op de website www.kadaster.nl zijn de woningwaardes te vinden. Die zijn openbaar.

Andere goede argumenten om voor herziening van de woningwaarde in aanmerking te komen, zijn:

  • fouten in het perceelopper­vlak
  • woonoppervlak
  • de inhoud van uw woning
  • de aankoopprijs van de woning is lager dan de WOZ-waarde
  • de gemeente heeft geen rekening gehouden met bijzondere omstandigheden zoals een ongunstige ligging

Wil jij ook bezwaar aantekenen? Gebruik deze handige voorbeeldbrief >>

Wil je graag meer handige tips lezen? Lees onze artikelen over geld besparen >>

Een absolute aanrader is ”Voel je vrij: vind de weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid” van Ketty Lollia. Een waar stappenplan om te kunnen leven zonder geldzorgen, zonder je levensstijl helemaal om te hoeven gooien. Het begint allemaal met het begrijpen van de mindset van een miljonair…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.