Makkelijker besparen, zo doe je dat

Makkelijker besparen, kan dat?

makkelijker besparenMakkelijker besparen, wie wil dat niet? Het probleem is voornamelijk hoe je dat kan doen.

Op deze website (en op andere websites op internet) vind je allerlei tips en manieren om meer geld over te houden of minder geld uit te geven. Maar hoe zorg er voor dat je dat daadwerkelijk gaat doen?

 

Bekend met de boodschappenlijst?

Heb je wel eens boodschappen gedaan met een boodschappenlijst? Of wanneer je honger had? Of juist wanneer je net had gegeten? Heb je gemerkt dat er een verschil is in je gedrag? Vooral vrouwen zijn er gevoelig voor. Mannen gaan meestal de supermarkt in omdat ze één ding willen. Maar beide worden geconfronteerd met marketingprikkels en beide kunnen erop reageren. Het voordeel is wel dat als beide voorbereid naar de supermarkt gaan, met de buik vol gegeten, met alleen 15 euro in zak en een boodschappenlijst, de boodschappen sneller gaan… en er is minder verleiding.

Dezelfde techniek werkt ook als je makkelijker besparen wilt.

 

 

Maak kennis met de BespaarLijst

Net zoals je een boodschappenlijst opstelt, ga je een bespaarlijst opstellen. Daarop ga je duidelijk schrijven waarop je van plan bent om te besparen en hoe je dat gaat doen.

Als je bijvoorbeeld elke dag een broodje koopt bij de bakker om te lunchen, kun je beslissen om vanaf nu om de dag een broodje vanuit huis mee te nemen. Dan kan je het geld dat je gespaard hebt opzij zetten.

Als je vaak de bus of de auto neemt om kleine afstanden af te leggen in plaats van de fiets, kan je een keer beslissen om toch op de fiets te gaan… die ene keer.

Als je altijd hetzelfde (iets duurder) merk koopt van een bepaald product, kan je een keer kiezen om een ander merk uit te proberen. Wie weet, vind je het nieuwe merk misschien lekker of lekkerder. De oude gewoontes mogen wel eens doorbroken worden.

 

Makkelijker besparen is ook beseffen

Het is belangrijk te beseffen: dat geld dat je gespaard hebt met je BespaarLijst was je SOWIESO kwijt. Door je bespaarlijst op te stellen en te volgen, heb je extra geld beschikbaar gekregen. En de bedoeling is om het geld gelijk opzij te zetten voor je (toekomstige) plannen. De verdeling in spaarpotjes (zie blog daarover) is dan een goede manier om voor te zorgen dat je dat geld echt spaart voor andere doeleinden.

 

Wat schrijf ik op de BespaarLijst?

Op je BespaarLijst kun je schrijven: Datum – Wat je gaat besparen? – Eind datum – Prognose gespaard bedrag.

Maak het simpel, hou het simpel, dan hou je het langer vol. En als je moeite hebt om doelen te stellen en vast te houden, is de doelenchecker Voel je vrij een handige stok achter de deur. Daarmee kan je werken aan je doelen en ze ook bereiken.

Vind hier meer tips over het thema ‘Geld besparen’ >>

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *