Minder is meer: besparen of helemaal de hand op de knip?

Het verschil tussen minder uitgeven en meer besparen

Op onze website vind je een hoop tips en adviezen over geld besparen. Maar de site heet niet voor niets ‘Minder uitgeven – Meer besparen”. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee?

Minder is meer: besparen of de hand op de knip?

We hebben al heel wat geschreven over besparen. Een product kopen voor minder geld dan gebruikelijk: dat is een besparing. Maar waar je natuurlijk nog meer geld mee bespaart, is minder uitgeven. Of helemaal niets uitgeven, door een product helemaal niet te kopen. Als je bepaalde producten niet koopt, bespaar je dat hele aankoopbedrag in een keer. Dus als je minder geld uitgeeft, bespaar je het meest!

Verschil moet er zijn

Minder geld uitgeven of zelfs niets uitgeven is dus iets anders dan besparen. Bij het besparen koop je het goedkoopste product, of koop je een product voor een stuntprijs, en geef je dus nog geld uit. Als je bepaalde spullen niet koopt, geef je over het geheel genomen minder geld uit dan als je het wel zou kopen.

Dat klinkt leuk in de praktijk, maar helemaal geen geld uitgeven kan eigenlijk niet, omdat je altijd nog je huur of hypotheek en andere vaste lasten betaalt. En je koopt boodschappen, omdat je simpelweg moet eten. Dat zijn dus uitgaven die je moet doen, maar waarop wel bespaard kan worden.

Nee, onder minder uitgeven scharen wij niet-essentiële aankopen. Kleding, meubels, gadgets, snoep. Zaken die je waarschijnlijk mist als je ze niet koopt, maar waarvan je wel zonder kunt. Het is een kwestie van keuzes maken. Koop ik een nieuwe jas, of houd ik het geld in mijn zak en investeer ik het later?

Je kunt jezelf onderwerpen aan de volgend vragen om een aankoop te motiveren. Geef eerlijk antwoord op die vragen en bepaal dan of je tot aankoop overgaat:

  • Waarom wil ik dit product nu eigenlijk?
  • Hoeveel van dit type product heb ik nog?
  • Heb ik dit product echt nodig?
  • Wat als ik dit product niet koop?
  • Heb ik een ander, belangrijker spaardoel dat prioriteit zou moeten hebben?

Stel je hebt nog 5 truien, en je spaart voor een nieuwe fiets. Dan kun je wellicht beter doorsparen voor de fiets en het kopen van nieuwe, hippere truien uitstellen. Niemand zal waarschijnlijk het verschil merken.

Aankopen uitstellen

Van uitstel komt afstel. Maar in veel gevallen is dat helemaal niet zo erg. Veel mensen doen aan impulsaankopen, een snelle beslissing op basis van emotie. Jezelf iets gunnen. Maar als je langer, rationeel nadenkt over een aankoop, kom je misschien tot een andere conclusie. Daarom kan het nooit kwaad om een aankoop uit te stellen. Geef jezelf 4 dagen bedenktijd. Wil je het product nog steeds, dan koop je het. Maar in de meeste gevallen zal je hem niet kopen, omdat je eigenlijk wel beseft dat je het niet echt nodig hebt, of nog 5 andere exemplaren in de kast hebt liggen.

Werk met een budget

Wil je toch wel zo nu en dan (bijvoorbeeld) een nieuwe trui aanschaffen? Ruim hiervoor dan plek in in je budget. Bijvoorbeeld: ik leg elke maand €30,00 opzij voor kleding. Dat kan contant, maar ook digitaal. Veel apps van banken staan je toe om spaardoelen te maken en die ook een naam te geven. Budgetteren is een erg belangrijk , zo niet onmisbaar, onderdeel van besparen en minder uitgeven. Zeker als je moeite hebt om je financiën op orde te krijgen.

Het mooie van budgetteren is dat iedereen het kan leren. Er zijn ook cursussen die je leren hoe je budgetteert en je financiële zaken op orde krijgt. Keuzes maken is het sleutelwoord. Als je de juiste keuzes maakt, haal je je doelen!

Nog meer geld besparen? Kijk hier >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.