Mondkapje kopen van een website? Zo zie je of de shop betrouwbaar is

Mondkapje kopen vanwege corona? Kies een betrouwbare webshop

Er is een enorme vraag naar mondkapjes, die verplicht zijn in het OV. Hoe weet je zeker dat je een mondkapje bestelt bij een betrouwbare winkel? Tips om oplichting te voorkomen.

1. Mondkapje alleen kopen bij keurmerk

Het Thuiswinkel Waarborg is een keurmerk voor veilige webwinkels. Veel winkel hebben zich erbij aangesloten. Dit keurmerk staat vaak onderaan de homepage. Maar: sommige winkers publiceren het logo zonder daadwerkelijk lid te zijn!!! Via de site Thuiswinkel.org doorzoek je de ledenlijst. Als de winkel op de lijst staat is er niks aan de hand. Ook als een site het keurmerk niet heeft, is he niet gelijk een oplichtersbende. Het lidmaatschap vraagt om contributie en veel kleinere webwinkels hebben daar het geld niet voor. Staar je er niet blind op.

2. Check de link voor je een mondkapje koopt

De Consumentenbond waarschuwt regelmatig voor nepwebsites. Je denkt bijvoorbeeld dat je op Bol.com bent, maar in werkelijkheid bekijk je een imitatie. Als de link in de adresbalk niet overeenkomt met de naam van de webshop zelf, is er vaak iets niet in de haak. Verlaat dan meteen de website en koop je mondkapje elders.

3. ‘Hoge kortingen’ en toch alles in huis

Kortingsacties zijn leuk, maar soms kunnen ze ook nep zijn. Zeker met hoge kortingen vanaf 60-70&. Webwinkels zijn gebonden aan minimumprijzen. Als alles is afgeprijsd, is de winkel of bijna failliet, of je wordt opgelicht. Als alle producten ook nog op voorraad zijn, is er zeker reden voor argwaan.

4. Overal spelfouten?

Vaak zitten oplichters in het buitenland en halen ze hun eigen teksten door Google Translate, voordat ze ze op de nepwebsite zeten. Incorrect taalgebruik wijst op fraude. De meeste legitieme webshops voor je mondkapje zorgen er wel voor dat dit in orde is.

5. Contactgegevens ontbreken

Is er geen Nederlands adres te vinden op de website? Foute boel. Legitieme webshops hebben altijd een contactnummer of e-mail waar je terecht kan voor vragen. Ontbreekt deze optie, dan is de webshop sowieso in overtreding

6. Een account verplicht stellen, alleen creditcardbetalingen

Creditcards zijn gevoelig voor fraude, dus een webshop die geen Ideal-koppeling heeft maar enkel betalen voor je mondkapje via VISA toestaat, is waarschijnlijk niet in de haak. Ook gebruikersaccounts zijn tegenwoordig niet verplicht. Wil de webshop toch dat je een account aanmaakt, en kun je anders niet verder? Zoek gewoon een andere webshop!

Bron: Consumentenbond

Meer lezen over geld besparen?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.