Vier schitterende redenen om in goud te investeren

Goud: vier redenen om voor deze betrouwbare belegging te kiezen

Goud piekt vanwege coronavirus op hoogste niveau in 7 jaar – sommige analisten denken dat de goudprijs nog verder kan stijgen. Het is nu het moment om te investeren!

“Goud kan dit jaar door de grens van 2.000 dollar heen, zeker na de noodgreep van de Fed en de vervolgstappen die we van hen kunnen verwachten”, zegt Clark Fenton van RWC Partners. “Het lijkt misschien dat goud al een hele rally achter de rug heeft, maar we denken dat die nog lang niet ten einde is. Niet alleen omdat goud over het algemeen wordt gezien als veilige haven, maar omdat de wereld fundamenteel veranderd is. Beleggers hebben nog nooit zulke lage opbrengsten gezien en zijn dus gedwongen verder te kijken dan obligaties om hun rijkdom te kunnen behouden”, schrijft Fenton in een memo aan zijn klanten.

Vier redenen om te ‘gaan voor goud’:

1. Goud is nu al 5.000 jaar een betaalmiddel

Van alle edelmetalen spreekt goud toch wel het meest tot de verbeelding. Al sinds de oudheid is dit een betaalmiddel of valuta en sindsdien wordt het wereldwijd gebruikt om mee te beleggen en investeren. Goud is dus universeel: je kunt er overal ter wereld mee terecht. Koop je een staaf in Nederland, dan is elke gram precies evenveel waard in Cambodja, Estland of Ivoorkust, en andersom.

Centrale banken en overheden kopen graag goud, omdat het eigenlijk een soort geld is, een betaalmiddel. Sterker nog, veel banken hamsteren goud. Ze zien dat het edelmetaal in de toekomst een stuk duurder zal worden. Hoe meer mensen er komen, hoe minder gram er gemiddeld beschikbaar is per persoon en hoe zeldzamer het dus wordt.

Nu op Bol.com: Thuisblijvertjes. 1 cent per digitaal boek!

Juwelen en accessoires - BEJuwelen en accessoires - BE

2. Het is een veilige keuze

Goud heeft gewoon een goede reputatie en wordt beschouwd als een ‘veilige haven’. Dat betekent dat er ook tijdens economisch moeilijke tijden – zoals tijdens de huidige coronavirus-uitbraak – nog veel wordt geïnvesteerd in goud. Het is een vaste belegging, die ook in onrustige tijden overheid blijft staan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin. Dat betekent niet dat de koers nooit wisselt! Het wordt dus nog steeds ingekocht op gunstige momenten. Maar in vergelijking met andere financiële producten, schommelt de koers nooit zo erg dat je enorm veel geld verliest.

3. Goud is nu rendabeler dan rente op spaargeld

Het neemt sneller in waarde toe dan het vermogen op je bank, omdat de rente op dat vermogen ontzettend laag is. Tussen 2001 en 2012 kon je ongeveer 40% winst halen uit je investering, terwijl je aan rente bij de bank maar 2,5% ontving. Zoals gezegd kent ook de goudkoers mindere tijden. In 2011 daalde de koers opeens flink. Toch zat er direct weer een stijgende lijn in, wat het een goed moment maakte om weer te kopen.

De goudprijs heeft nu weer het hoogste niveau in zeven jaar tijd bereikt. Beleggers zoeken veilige havens vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens sommige analisten kan de goudprijs nog verder stijgen tot boven de 2.000 dollar. Nu investeren is dus een uitstekende keuze, want de corona-crisis lijkt nog maar net te beginnen. De verwachting is dus dat goudstaven alleen maar meer waard zal worden.

4. Je kunt goud zelf vastpakken

Goud kun je zelf aanraken en ergens opslaan. Je hebt ook investeringsproducten zoals aandelen die slechts een tekst op papier zijn. Het edelmetaal kan nooit failliet gaan door een crisis, oorlog, of door terrorisme, het kan hoogstens worden gestolen. Gaat een bank failliet? Dan kan je je spaargeld kwijtraken. Maar van fysiek goud blijf jij altijd 100% de eigenaar.

Zelf opslaan? Dit edelmetaal heeft een hoge dichtheid en dat betekent dat je voor grote hoeveelheden slechts weinig ruimte nodig hebt. Eén kilogram is bijna net zo groot als een smartphone.

Juwelen en accessoires - BEJuwelen en accessoires - BE

Enkele aanbieders van goud:

Meer lezen over verstandige investeren?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.