Vergeet niet om je nieuwe zorgpolis af te sluiten

Elk jaar kun je tot 31 december je de oude zorgverzekering opzeggen, en tot eind januari een maand later kun je een nieuwe polis afsluiten. Overstappen naar een andere verzekeraar kán lonen…

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De regering bepaalt de inhoud van de verplichte basisverzekering, die  bij alle aanbieders gelijk is. De basisverzekering vergoedt de fundamentele medische zorg zoals: huisarts, ziekenhuis, medicijnen, psychologische hulp, ambulance en spoedeisende zorg in het buitenland (tot maximaal de Nederlandse kosten).

Paramedische zorg en hulpmiddelen worden ook vergoed, maar wel onder voorwaarden. Op www.zorginstituutnederland.nl en in de polisvoorwaarden staan alle vergoedingen en eventuele voorwaarden, zoals een mogelijke eigen bijdrage. Geen zorgen: verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, wat betekent dat ook chronisch zieken gewoon kunnen overstappen indien gewenst.

Wijzigingen

Ieder jaar wordt de basisverzekering wel op een aantal punten aangepast. Zo wordt vanaf 2021 de basisvergoeding voor diabetes vereenvoudigd. Eerder verdwenen al de vergoeding voor paracetamol 1000 mg, vitamine D en calcium uit de basisverzekering.

Eigen bijdrage of eigen risico

Voor de basisverzekering is er voor 2021 een eigen risico vastgesteld van €385. Met andere woorden: de eerste €385 zijn altijd voor eigen rekening. De huisarts, bruikleenartikelen, griepprik voor risicogroepen en wijkverpleging zijn uitgesloten van dit eigen risico: deze worden meteen vergoed.

Let op: het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage: die betaal je altijd, eigen risico betaal je enkel totdat het bedrag is bereikt. Het is mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal €500.

Afkopen van het eigen risico is niet mogelijk. Een uitzondering hierop zijn enkele gemeenten die inwoners met een minimum-inkomen een collectieve zorgverzekering aanbieden waarin het eigen risico wordt vergoed via een aanvullende verzekering.

Mijn arts zélf kiezen?

Hoewel de inhoud van de basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is, kan niet iedere verzekerde naar iedere arts of andere zorgverlener stappen. Dat hangt af van het soort zorgverzekering dat je afneemt. Bij een zogeheten restitutieverzekering is er maximale keuzevrijheid en krijg je bij elke zorgaanbieder de volledige rekening vergoed, tenzij het tarief bizar hoog is. Als de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met de zorgverlener, kan het zijn dat je de nota uit eigen zak moet voorschieten.

Een restitutieverzekering is wel een dure grap. Ongeveer een vijfde van de verzekerden heeft momenteel een restitutiepolis., driekwart van de verzekerden heeft een naturapolis. Voor deze polissen sluiten verzekeraars contracten af met zorgverleners. Een verzekerde die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, moet een deel van de rekening betalen en dat kan tot enorme bedragen oplopen.

Welke zorgverleners gecontracteerd zijn, verschilt per verzekeraar én per polis. Een verzekeraar kan allerlei polissen aanbieden voor verschillende beurzen, waarbij voor de goedkoopste polis minder zorgverleners zijn gecontracteerd. Goed om te weten: spoedeisende hulp wordt ook in een niet-gecontracteerd ziekenhuis volledig vergoed.

Aanvullende verzekering, zinvol?

De basisverzekering dekt dus de basiszorg. Wie wat ruimere vergoedingen wil, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, kan daar bovenop een aanvullende verzekering afsluiten. Deze variëren er van vrij beperkt tot zeer uitgebreid. Een aanvullende verzekering is alleen niet altijd nodig. Veel van de vergoedingen gebruik je misschien nooit (denk aan zwangerschap of logopedie) en andere vergoedingen kun misschien beter zelf betalen, in plaats van elke maand een hoge premie af te dragen. Kijk daarom oplettend naar je aanvullende verzekering, streep aan welke je waarschijnlijk nodig hebt en zet dat dan naast de premie die je gaat betalen. zo bepaald je of een aanvullende verzekering wel of niet zinvol is.

Zorgverzekeraars zijn altijd verplicht op hun site de gecontracteerde zorgverleners te vermelden. Elk jaar kunnen er veranderingen zijn. Een gecontracteerde zorgverlener in 2019 hoeft niet ook in 2020 nog een contract te hebben. Om achteraf geen onaangename financiële klappen te krijgen, moet je voordat je overstapt ieder jaar opnieuw controleren of de gewenste zorgverleners een contract met je zorgverzekering hebben!

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.