Vijf gouden tips bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen is altijd de moeite waard

Het is al jaren oorlog op de energiemarkt. Steeds meer energieleveranciers geven klanten onder contract leuke kortingen. Of ze proberen je met bijvoorbeeld een tablet of smartphone te verleiden om een tweejarig contract (of zelfs langer) af te sluiten. Toch bespaar je nog altijd het meest als je elk jaar overstapt. Hoe komt dat, en waar moet je op letten bij het overstappen?

1. Kortlopende contracten zijn altijd voordeliger dan meerjarige contracten

Kortingen die steeds forser worden naarmate je langer klant blijft. Dat klinkt goed, toch? Het is helaas een truc: het gaat vrijwel altijd om korting op de stroomprijs. Stroom is goedkoop. Gas, het vastrecht, belastingen: die vormen de hoofdmoot van je energierekening. En daardoor bespaar je eigenlijk helemaal niet zoveel als je misschien denkt.

Een andere truc is het voor lange tijd vastzetten van lage tarieven voor gas en stroom. De tarieven blijven dan lang op het ”huidige lage niveau” zoals de verkopers zeggen. Helaas is ook dit een wassen neus: drie eenjarige contracten zijn nog altijd goedkoper. Ieder jaar overstappen dus!

overstappen bespaart genoeg voor vakantie naar Portugal

2. Laat die ‘gratis’ tablet links liggen

Aanbiedingen waarbij je geen korting krijgt maar een ‘leuk’ cadeau, zoals een tablet, zijn ook een slecht idee. Die tablet is namelijk helemaal niet gratis: je betaalt hem zelf. Wanneer je een energievergelijker invult, zul je zien dat aanbiedingen met gratis tablet altijd onderaan staan. Ze zijn op jaarbasis 400-500 euro duurder dan het goedkoopste energiecontract. En de looptijd is doorgaans lang, drie tot vijf jaar. Je betaalt dus 1200 – 2000 euro meer voor je energie in die periode. Van dat geld kun je prima zelf een tablet kopen!

3. Kijk naar de totaalprijs

Het beste is het om te kijken naar het aantrekkelijkste aanbod dat je kunt vinden. Hou vooral de totaalprijs in het oog. Bij jouw eigen opgegeven verbruik is dat het voordeligste. Ook als het contract goedkoop is door een hoge welkomstbonus. Een lange-termijn contract met lagere tarieven is het bijna nooit waard, vergeleken met een nieuw contract met bonus. En na de looptijd vervallen de lage tarieven sowieso.

Jaarlijks wisselen zo’n 2 miljoen Nederlanders van energieleverancier. Het merendeel stapt dus niet over, wat eigenlijk zonde is. Overstappen is makkelijker dan ooit, en je komt nooit zonder stroom of gas te zitten. Het kan niet echt ‘misgaan’. Wie nog nooit is overgestapt, betaalt het variabele tarief voor onbepaalde tijd voor gas en stroom. Zo’n huishouden is gemiddeld genomen, op jaarbasis, maar liefst 300 euro meer kwijt dan wanneer gekozen zou worden voor het goedkoopste actiecontract.

4. Let op of je enkel- of dubbeltarief wil nemen

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn ‘s nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Of 4, als je ook stroom van eigen zonnepanelen wilt terugleveren. Een slimme meter heeft altijd 4 telwerken.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

5. Denk ook eens na over de mogelijkheid van zonnepanelen

Met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Meestal gaat het om warm kraanwater, maar de zon kan ook bijdragen aan je centrale verwarming. Dit doe je met een zonneboiler. Op de aanschaf van een zonneboiler krijg je subsidie.

Overstappen dus! Hier vind je een goede, onafhankelijke vergelijker. Zo ontdek je wat de laagste tarieven voor jou zijn >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *