Wie is Jan Modaal en wat verdient hij?

De politiek spreekt vaak over een ‘modaal inkomen’, dat er soms op vooruit, soms op achteruit gaat tijdens de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Maar wat zegt dat? Dit verdient Jan Modaal.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) stelt ieder jaar vast hoe hoog het inkomen van Jan Modaal is. In 2017 was dit €34.000, voor 2018 werd dit bedrag op €35.000 geschat, voor 2019 hield men €36.000 aan en voor 2020 zijn we uitgekomen op €36.500. Oftewel: €2.816 bruto per maand (zonder vakantietoeslag).

Jan werd geboren in 1968, toen het kabinet De Jong het CPB vroeg te berekenen hoe de begroting zou landen bij verschillende soorten inkomens. Jan Modaal was het ideale midden: een kostwinner met een gezin met twee kinderen, en het meest voorkomende salaris van Nederland.

Nog altijd wordt Jan Modaal gebruikt als vertaling van deze berekening: gaat Jan volgende jaar minder verdienen, dan is het tijd om bij te sturen.

Jan Modaal in de 21e eeuw

Hoe nuttig Jan Modaal nog is, kun je je afvragen. De eenverdiener wordt steeds zeldzamer. In de meeste gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de (meestal vrouwelijke) partner tegenwoordig ook tenminste een part-time baan heeft. Jan krijgt bovendien geen huursubsidie, heeft geen hypotheek of onroerend goed, dus dat blijft allemaal buiten beschouwing.

Uitzoeken hoe het staat met je eigen koopkracht? Ga naar de website van budgetinstituut Nibud. Daar staat de Koopkrachtberekenaar, en hier kun je aan de hand van je eigen situatie jouw financiële situatie inschatten.

Bron: CPB

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.