Zeven herfst bespaartips voor de donkere dagen

Herfst: zeven keer besparen met de R in de maand

Brrr, de herfst is in het land! Het najaar en natuurlijk vooral de decembermaand zijn relatief duur. Om de kou te lijf te gaan, moet de kachel weer aan. Gelukkig hebben we deze bespaartips om het leed te verzachten!

1: Opdringerige telefoontjes afkappen

Laat je nooit verleiden door bijvoorbeeld energiebedrijven die een overstap per telefoon aanbieden en enorm aandringen.  Normaal ben je vriendelijk en beleefd, maar maak een uitzondering, oefen het voor de spiegel: zeg ‘Nee, nee, nee! En hier wil ik het bij laten!’ En verbreek de verbinding. Stap alleen eventueel over op eigen initiatief na een goede voorbereiding. De overstap per telefoon is vaak niet eens gunstig. Ook aanbiedingen te ruilen van provider: nooit op in gaan, als het hún idee is.

2: Zelf overstappen van telefoonprovider

Wie overstapt van bijvoorbeeld telefoonprovider kan mogelijk enkele honderden euro’s per jaar besparen. Kies een contract voor 1 jaar. Of bel je eigen provider en zeg dat je overweegt over te stappen, dan krijg je soms ook al korting.

3: Herfst betekent: Sint Maarten

Komen er straks op 11 november kinderen aan de deur met een lampion, zingen en om snoep vragen? Die grote zakken gevuld met kleine zakjes snoep of reepjes zijn relatief duur en niet erg duurzaam met al dat verpakkingsmateriaal. Koop één zak simpele pepernoten (kruidnoten) en stort deze in een schaal. Eventueel een zakje andere snoepjes zoals hartjes erbij. Laat de kinderen een handje grabbelen en de buit in hun tasje stoppen.

4: Herfst betekent: Halloween

Als je voor de sier en de gezelligheid een pompoen wilt neerleggen, of je wilt er een gezicht uit te snijden, koop dan een eetbare hokkaidopompoen. De pulp is perfect om soep van te maken.  Een Haloween-pompoen maak je door met een scherp mes het kapje met de steel weg te snijden. Uithollen met een stevige lepel of ijsschep tot er wanden van zo’n 2 centimeter dik overblijven. Teken eerst de vorm die je wilt uitsnijden met een kartelmesje. Doe er een waxinelichtje in en zet n buiten zodra het donker wordt. Maak vrijdag heerlijke pompoensoep.

5: Kies de juiste zuivel

Er zijn de laatste jaren vooral in het zuivelschap van de supermarkt veel nieuwe producten bijgekomen. De claims van het ene product zijn beter onderbouwd dan die van het andere. En door al deze extra’s zijn ze twee tot zelfs twintig keer duurder dan de basisproducten. Het Voedingscentrum zegt:  ‘voor gewone mensen zoals jij en ik is het voordelige basisproduct (halfvolle melk, yoghurt, karnemelk) eerste keus.’. Gesuikerde zuiveldrankjes  bevatten ze al snel veel calorieën en maken ze dus dik. Daarbij geeft drinken niet meteen een gevoel van verzadiging, van sommige krijg je zelfs dorst.

Ook bestaat er zuivel waar calcium aan is toegevoegd. In de eerste plaats zit calcium ook in gewone yoghurt, kaas en karnemelk. Bij een gewone, gevarieerde voeding krijg je er genoeg van binnen. Het Voedingscentrum beveelt volwassenen een halve liter halfvolle melk en 20 gram kaas per dag aan. Wanneer je liever niet teveel zuivel eet kun je dagelijks een kalktablet nemen, gezond en veel voordeliger. Hetzelfde geldt voor cholesterolverlagende zuivel en weerstand verbeterende, met ‘goede’ bacteriën aangevulde drankjes. Ze zijn alleen nuttig in speciale situaties en maken je niet gezonder.

6: Heel Nederland leest tijdens de herfst van 2019

Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid  in november 2019. Vanaf 1 november doen de bibliotheek een boekje met natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau. De titel is ”Winterbloei”.

7:  ‘Wegwijzer voor nabestaanden’ en andere mooie boeken

Het boek Laat je niet kisten door de commercie van Marieke Henselmans over de mooi, persoonlijke én betaalbare uitvaart heeft nu een opvolger: Wegwijzer voor nabestaanden’. Want ná een uitvaart valt er nog heel veel te regelen. Bijvoorbeeld rond het leegmaken van een huis of kamer in het verzorgingstehuis. Wie overhaast te werk gaat kan veel duurder uit zijn. In dit boek tips om dat te voorkomen.

Een andere absolute aanrader is ”Voel je vrij: vind de weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid” van Ketty Lollia. Een waar stappenplan om te kunnen leven zonder geldzorgen, zonder je levensstijl helemaal om te hoeven gooien. Het begint allemaal met het begrijpen van de mindset van een miljonair…

Wil je graag meer handige tips lezen? Lees onze artikelen over geld besparen >>

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.