Zomerse bespaartips voor warme dagen

10 tips voor een voordelige zomer

Het is in de zomer lekker zonnig weer in Nederland, maar veel mensen springen tijdens de vakantie slordiger om met hun geld. Hou grip op je situatie met deze zonnige tips!

1. Modern liften
Liften doen we tegenwoordig niet meer langs de kant van de weg met onze duim omhoog en een bordje in de andere hand, maar via het internet! Op bemiddelingssites zie je met wie je meerijdt en spreek je samen een prijs af voor de af te leggen route. Zo weet je van tevoren wie je meeneemt of bij wie je instapt en wordt reizen goedkoper. Kijk eens op bijvoorbeeld Blablacar.nl voor meer informatie en mogelijkheden.

2. Inschrijfkosten vermijden
Na de zomer proberen veel sportscholen weer klanten te trekken door de inschrijfkosten niet te berekenen aan nieuwe sporters. Even wachten met inschrijven maakt het sporten vaak goedkoper!

3. Ga fietsen
Fietsen is gezond én goedkoop. Utrechtse onderzoekers hebben onderzocht hoe gezond fietsen is. Ze hebben berekend dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week, kom je voor Nederlanders dan uit op ongeveer een half jaar langer leven. Ga dus lekker op weg als het zonnig is!

4. Koop hele groente in plaats van voorgesneden groente

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Dat komt omdat er meer inzit en je er vaak meerdere keren van kunt eten. Bovendien blijft een hele kool of krop sla langer goed dan een zak voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Tip: ook met restjes kun je vaak nog iets lekkers maken!

5.    Controleer de kassabon
Vaker dan je denkt klopt de prijs die de kassa aanslaat niet met de (bepalende) prijs op het schap. Ook wil een product wel eens dubbel of anders zijn aangeslagen. Controleer jouw kassabon en betaal niet teveel. De meeste mensen geloven het wel, laden de spullen in en zijn weg. Toch hebben kritische klanten die een blik op de bon werpen groot gelijk, want er gaat nogal eens wat mis bij het afrekenen, zelfs met moderne scanapparaten.


6. Kassabon kwijt?
De kassabon is in veel gevallen ook het garantiebewijs. Bent u de bon toch kwijtgeraakt en is het product niet goed? Ook zonder kassabon heeft u rechten. Een kassabon is namelijk niet altijd nodig. Je moet wel kunnen bewijzen dat je het product in de desbetreffende winkel hebt gekocht. Dat kan op de volgende manieren:

– met een bankafschrift (als je gepind hebt)
– een scan of foto van de kassabon
– via het kassasysteem van de winkel; hierin kunnen aankopen worden teruggezocht
– met een verklaring van een medewerker

7. Bezoek ook eens de marktJe kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.

8. Gebruik de airco met mate
Heel comfortabel die airco in de auto, maar ja, hij slurpt dus wel brandstof: tot 10 procent zelfs. De airco inschakelen is prima, maar schakel hem ook weer uit zodra dat kan. Het is immers niet elke dag zonnig.

9. Auto huren op vakantie?
Bij een vakantie of vliegticket kun je vaak in één moeite door een huurauto reserveren. Dat hoeft niet de voordeligste optie te zijn. Rechtstreeks boeken bij het verhuurbedrijf in het buitenland is soms voordeliger, hoe localer hoe goedkoper. Een auto huren in een zonnig Spaans dorp kan voor slechts €5 per dag. Wie toch liever vooraf boekt, doet dat het best zo lang mogelijk van tevoren.

10. Maak je eigen salades!
In de zonnige zomer is een maaltijdsalade lekker en gezond. Althans, dat had je gedacht. De Consumentenbond onderzocht onlangs 14 supermarkt-maaltijdsalades, die vaak nogal vet, zoet en zout bleken en weinig groente bevatten. Jumbo en Plus hadden de beste salades, maar die van Lidl waren één na best én op een na goedkoopst (€ 3,30).

Maar de lekkerste salade maak je natuurlijk helemaal zelf.!Een krop ijsbergsalade is soms maar €0,39 in de aanbieding. Die is prima lang houdbaar als je de krop niet snijd, maar de slabladen eraf pelt en de rest van de krop in een stuk keukenpapier wikkelt (dat neem vocht op), en dan in een plastic zakje in de koelkast bewaart. Gesneden sla is 10x duurder dan een krop, minder vers en krijgt bruine randjes.

Bron: Consumentenbond

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.