Vier schitterende redenen om in goud te investeren

Goud: vier redenen om voor deze betrouwbare belegging te kiezen

Er zijn veel mogelijkheden om je geld te investeren en het voor je te laten werken. Een van de mogelijkheden is goud kopen. Waarom is dat de moeite waard?

1. Goud is nu al 5.000 jaar een betaalmiddel

Van alle edelmetalen spreekt goud toch wel het meest tot de verbeelding. Al sinds de oudheid is dit een betaalmiddel of valuta en sindsdien wordt het wereldwijd gebruikt om mee te beleggen en investeren. Goud is dus universeel: je kunt er overal ter wereld mee terecht. Koop je een staaf in Nederland, dan is elke gram precies evenveel waard in Cambodja, Estland of Ivoorkust, en andersom.

Centrale banken en overheden kopen graag goud, omdat het eigenlijk een soort geld is, een betaalmiddel. Sterker nog, veel banken hamsteren goud. Ze zien dat het edelmetaal in de toekomst een stuk duurder zal worden. Hoe meer mensen er komen, hoe minder gram er gemiddeld beschikbaar is per persoon en hoe zeldzamer het dus wordt.

2. Goud is een veilige keuze

Goud heeft gewoon een goede reputatie en wordt beschouwd als een ‘veilige haven’. Dat betekent dat er ook tijdens economisch moeilijke tijden nog veel wordt geïnvesteerd in goud. Het is een vaste belegging, die ook in onrustige tijden overheid blijft staan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin. Dat betekent niet dat de koers nooit wisselt! Het wordt dus nog steeds ingekocht op gunstige momenten. Maar in vergelijking met andere financiële producten, schommelt de koers nooit zo erg dat je enorm veel geld verliest.

Stapelkorting Zuiver stoelen

3. Goud is nu rendabeler dan rente op spaargeld

Goud neemt sneller in waarde toe dan het vermogen op je bank, omdat de rente op dat vermogen ontzettend laag is. Tussen 2001 en 2012 kon je ongeveer 40% winst halen uit je investering, terwijl je aan rente bij de bank maar 2,5% ontving.

Zoals gezegd kent ook de goudkoers mindere tijden. In 2011 daalde de koers opeens flink. Toch zat er direct weer een stijgende lijn in, wat het een goed moment maakte om weer te kopen.

4. Je kunt goud zelf vastpakken

Goud kun je zelf aanraken en ergens opslaan. Je hebt ook investeringsproducten zoals aandelen die slechts een tekst op papier zijn. Het edelmetaal kan nooit failliet gaan door een crisis, oorlog, of door terrorisme, het kan hoogstens worden gestolen. Gaat een bank failliet? Dan kan je je spaargeld kwijtraken. Maar van fysiek goud blijf jij altijd 100% de eigenaar.

Zelf opslaan? Dit edelmetaal heeft een hoge dichtheid en dat betekent dat je voor grote hoeveelheden slechts weinig ruimte nodig hebt. Eén kilogram is bijna net zo groot als een smartphone.

Enkele aanbieders van goud:

Meer lezen over verstandige investeren?

Koop het boek ‘Voel je Vrij: vind je weg naar emotionele en financiele onafhankelijkheid’.

 

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.