Vul je pensioen aan: 6 manieren

Wees zeker van je financiële toekomst

Als je straks de juiste leeftijd bereikt krijg je een AOW-uitkering en, als je daarnaast in loondienst hebt gewerkt, een werknemerspensioen. Maar is dat wel voldoende om na je pensionering je kosten te kunnen betalen? Wat als je denkt dat je meer inkomen nodig hebt voor een comfortabele oude dag? Dan moet je je pensioen aanvullen.

1. Pensioen aanvullen: blijven werken tijdens je pensioen

Denk eraan dat de optie om (parttime) te blijven werken gewoon open blijft staan. Dat heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten. Je krijgt daardoor niet minder AOW of pensioen. Over het bedrag dat je verdient, betaal je nog wel inkomstenbelasting. De belastingtarieven voor gepensioneerden zijn echter lager dan voor mensen die nog niet met pensioen zijn. Dus dat kan een voordeel zijn.

Misschien denk je nu, ik wil echt niet rood staan maar ik heb geen zin om te gaan werken naast mijn pensioen. Dat heeft waarschijnlijk ook alleen echt zin als je werk doet dat je erg leuk vindt. Want als je het met tegenzin doet, dan is daar niemand bij gebaat. Jij niet en je werkgever ook niet. Want werkgevers zijn nou eenmaal sceptisch over ‘oudere’ werknemers. Wil je blijven werken, dan zul je dus inzet en passie moeten tonen!

2. De overwaarde van je huis verzilveren

Als je huis meer waard is dan je hypotheek, dan levert het geld op om dat huis te verkopen. Je krijgt dan de overwaarde beschikbaar. Die overwaarde is de verkoopprijs en daar trekt je dan het nog af te betalen hypotheekbedrag van af.

Natuurlijk moet je dan wel op zoek naar een nieuwe woning. Maar als je daarna geld overhoudt, kun je dat gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen. Overigens zijn er ook constructies mogelijk om je overwaarde te gebruiken zonder je huis te verkopen. Laat je hiervoor adviseren door een financieel deskundige.

 

3. Spaar extra met een speciaalpensioenproduct

Regelmatig geld opzij zetten voor je pensioen kan met een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Dan leg je met regelmaat wat geld in. Als je met pensioen gaat, koop je een lijfrente. Dit is een uitkering die loopt totdat je sterft. Er zijn ook lijfrentes die een vast aantal jaar lopen. Hieronder vind je 2 boeken waarin je meer informatie kan vergaren over zulke speciale pensioenproducten.

4. Koopsompolis afsluiten

Een koopsompolis is een speciale vorm van een lijfrenteverzekering. Bij een koopsompolis stort je een keer een groot bedrag, hoewel je dit later nog kunt uitbreiden. Je verzekeraar of bank gaat dit geld beleggen. Op je pensioendatum koop met het geld een uitkering! Voor een koopsompolis gelden dezelfde belastingvoordelen als voor lijfrentes en bankspaarrekeningen. Met dit geld kun je mooi je pensioen aanvullen.

5. Je hypotheek verder aflossen

Als je een hypotheek hebt die (deels) aflossingsvrij is, kun je ook besluiten wat meer af te lossen. De woonlasten gaan dan dalen na je pensioen en zodoende heb je minder geld nodig om rond te komen. Over het bedrag dat je aflost, betaal je ook 0% rente. Hierdoor daalt helaas wel de renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte, dus of het fiscaal ideaal is voor jouw persoonlijke situatie, is de vraag. Daarom is het altijd handig een specialist in te schakelen voor advies of in ieder geval meer over te lezen.

6. Zelf meer geld sparen en beleggen

Je kunt natuurlijk ook altijd zelf sparen of beleggen en met dat geld je pensioentje aanvullen. Je kunt altijd bij dit geld. Over je spaargeld en beleggingen betaal je wel elk jaar vermogensbelasting. Deze belasting betaal je als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. De drempel voor alleenstaanden is momenteel €30.000, voor partners €60.000. Hoeveel belasting je exact betaalt, hangt af van hoeveel geld je opzij hebt staan.

Onderstaande boeken kunnen je helpen je nog beter voor te bereiden op je pensioentijd.


Meer geld besparen? Kijk hier >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.