Waarom een zakelijke rekening onmisbaar is voor jou als ondernemer

Een zakelijke rekening: onmisbaar voor ondernemers die zichzelf serieus nemen

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Het is heel leuk, maar er komt veel bij kijken: website maken, inschrijven bij de KvK, klanten zoeken, een zakelijke rekening openen… jazeker, dat is echt een must! We leggen uit waarom.

Als startende ondernemer kun je er eigenlijk niet omheen: een zakelijke rekening openen. Het is zeker niet verplicht, maar het heeft veel voordelen om je privé-inkomsten te scheiden van de zakelijke. Denk aan:

Je komt professioneler over

Ben je op zoek naar zakelijke krediet, dan heb je zo’n rekening eigenlijk nodig om serieus genomen te worden. Het oogt het een stuk professioneler voor opdrachtgevers als de betaalrekening op de factuur op naam van je bedrijf staat.  Je kunt de zakelijke rekening ook vermelden op je website, je visitekaartjes, je offertes. Het maakt ook gewoon een sterke indruk op opdrachtgevers, branchegenoten, en natuurlijk je klanten.

Ook voor jezelf is het gewoon overzichtelijker. Wanneer je een avondje uit, privé-boodschappen etc. met je persoonlijke rekening betaalt, en je werkmateriaal, benzine en andere zakelijke kosten met de zakelijke rekening, heb je veel minder ruis in je administratie. Het is praktischer wanneer je een balans moet opstellen voor je bedrijf. Bovendien zal de Belastingdienst ook vragen om je bankafschriften bij een eventuele controle. Zijn je rekeningen niet gescheiden, dan betekent dit dat je al je privé transacties ook moet openbaren. Liever niet, toch?

Je kunt sommige posten aftrekken

De boekhouder zal ook blij zijn. Je kunt bepaalde kosten (bijvoorbeeld zakelijk tanken) simpel aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening betaald zijn. Hierdoor krijg je toch weer een gedeelte van je uitgaven terug. Heb je geen zakelijke rekening, dan zul je in je boekhouding duidelijk moeten maken dat je van privégeld zakelijk iets hebt aangeschaft en dit ook zo in moeten boeken.

Maar waarom geen tweede privé-rekening openen? Dat kan ook. Het kost je minder geld, maar is onduidelijk naar je klanten en opdrachtgevers. Niet iedere bank staat ook toe om zo’n rekening te gebruiken voor je bedrijfsadministratie, dus je moet sowieso eerst checken of je een privé-rekening op naam van een bedrijf kan zetten.  Bovendien loop je ook wat mis: bij het openen van veel zakelijke rekeningen krijg je startersvoordeel.

Je krijgt startersvoordeel

Je hoeft dan bijvoorbeeld tijdelijk geen premie te betalen voor je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Of je kunt kosteloos internetbankieren. Een zakelijke rekening zal hoe dan ook wat extra kosten met zich meebrengen. De tarieven en startersvoordelen verschillen per bank, en vaak moet je een jaarlijks bedrag betalen om je rekening open te houden. Ook zijn er bij iedere transactie wat kleine kosten.

Welke bank moet ik kiezen?

Meerdere banken bieden zakelijke rekeningen aan, maar er zijn er slechts twee heel populaire die op dit moment de markt domineren: Knab en ABN AMRO.

De zakelijke rekening van Knab

Knab Zakelijk richt zich op zzp’ers en kleine ondernemers en is door o.a. Moneyview uitgeroepen tot voordeligste zakelijke bank. De zakelijke rekening van Knab heeft de zakelijke markt opengebroken met heldere en lage prijzen. De bank heeft voor haar lage prijzen en goede service al diverse prijzen gewonnen.

Voordelen: heldere prijsstructuur, vaste lage maandelijkse prijs van €5, 1.000 transacties per jaar gratis, ieder jaar opnieuw. Hoge rente op zakelijke betaalrekening, hoge rente op zakelijke spaarrekening, uitstekende support.

Nadelen: geen contant geld storten, geen fysieke vestigingen, geen leningen of verzekeringen .

Knab heeft bijvoorbeeld geen mogelijkheid om zélf iDeal betalingen te accepteren, maar in de plaats daarvan biedt de bank kortingen aan bij Payment Service Providers. Via deze providers kun je wél iDeal betalingen accepteren. De online bank heeft geen fysieke vestigingen, maar in ruil daarvoor bieden ze uitstekende online support via social media, WhatsApp, Chat, email en gewoon ouderwets telefonisch mogelijk. Het enige grote nadeel dat de bank niet compenseert is dat contant geld storten niet mogelijk is. Dat geeft beperkingen voor winkeliers. Geld storten is wel mogelijk via een GWK travelex kantoor, maar daar zijn forse kosten aan verbonden.

De zakelijke rekening van ABN AMRO

De andere populaire optie is een rekening van ABN AMRO. Deze bank onderscheidt zich ten opzichte van Knab met name op de mogelijkheid tot contant storen, acceptatie van iDeal betalingen en het gebruik van een pinautomaat. De bank scoort goed op haar voorwaarden.

Het prijskaartje? €108 per jaar. Daarnaast betaal je 7 tot 15 cent extra per transactie. De prijs van ABN AMRO’s rekening komt daarmee – afhankelijk van het aantal transacties dat je per jaar doet – fors hoger uit dan het pakket van Knab. ZZP’ers zijn daarom beter af met een goedkoper pakket zoals Knab, omdat zij geen gebruik maken van gecompliceerde mogelijkheden die ABN AMRO aanbiedt. Betalen voor diensten die je toch niet gebruikt is immers zonde van het geld. ABN AMRO is wél een betere optie voor middelgrote bedrijven.

Bulk 10-daagse mei

Wordt je bedrijf groter en heb je externe financiering nodig om de groei te financieren? Dan kan je bij je huisbank ABN AMRO aankloppen voor financiering. Mits je kredietwaardig bent en aan alle voorwaarden voldoet die ABN AMRO stelt, kan je gefinancierd worden met een bancaire lening.

Meer lezen over verstandig met je geld omgaan?

Lees meer artikelen over geld besparen >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.