Word verhuurder en verdien geld met je woning

Spread the love

Verhuurder worden: is het een lucratieve inkomstenbron?

Een goede huurwoning vinden wordt steeds lastiger, wat de situatie aantrekkelijker maakt voor verhuurders. Doordat de huizenmarkt duurder is geworden, is het voor iedereen nu moeilijker om nog aan een woning te komen. En dat geldt niet alleen voor starters of alleenstaanden.

studenten oplossing verhuurder

Er zijn op dit moment veel studenten, starters of alleenstaanden op zoek naar een leuke starterswoning, een studentenkamer of appartement. De woningmarkt biedt op dit moment te weinig woningen aan, wat mogelijkheden biedt voor mensen die graag een centje bij willen verdienen met hun woning.  Er zijn veel mensen die met de gedachte spelen om een woning te kopen of verkopen.

Voordelen woning verhuren als verhuurder

verhuurderVeel mensen die niet lang genoeg ingeschreven staan bij een woonstichting of woningcorporaties, moeten soms jaren moeten wachten op sociale huurwoningen die veel goedkoper zijn dan andere huurwoningen. Met de vraag zit het dus wel goed.

Studenten die een studentenwoning zoeken kunnen genoegen nemen met een speciale huurovereenkomst voor studenten, ook wel eens een campuscontract genoemd. Dit huurovereenkomst houdt in dat een student er weer uit moet wanneer hij zijn studie heeft afgerond.

Sommigen bieden zelfs contracten voor één schooljaar, wat betekent dat je eind juni eruit moet. Tijdens de zomervakantie moet je dan ergens anders logeren.

Als verhuurder kom je op een woningmarkt die voordelig is voor jou is op diverse punten.

Disclaimer: we geven je graag tips over hoe je je woning kunt verhuren maar staan niet garant voor de websites die genoemd worden. Mocht je een ervaring, positief of negatief hebben gehad met een van de aanbieders, laat het ons weten onderaan dit bericht. Je kunt daarmee ook een andere lezer helpen!

Waar je woning aanbieden?

Op de websites waar er gezocht wordt naar woningen, zoeken ze actief beleggers met twee tot wel honderden panden en verhuurders die hun te koop staande woning via overbruggingsverhuur tijdelijk willen verhuren.

Afhankelijk van de website betaal je als verhuurder wél of geen bemiddelingskosten voor het aanbieden van hun woning. Als je ze niet betaalt, wordt de huurder dan vaak gevraagd om een lidmaatschap aan te schaffen zodat hij kunt reageren. Hiervoor worden er diverse lidmaatschappen aangeboden, afhankelijk van de aanbieder. 

Website 123Wonen is een landelijk verhuurmakelaar met 26 vestigingen in Nederland. Ze zoeken actief beleggers met van twee tot wel honderden panden en verhuurders die hun te koop staande woning via overbruggingsverhuur tijdelijk willen verhuren.

Op Huurstunt kun je zoeken tussen meer dan 10.000 aangeboden huurwoningen. Op de website  plaatsen verhuurders zelf en gratis nieuwe huizen waardoor het aanbod altijd up-to-date is. Het doel van Huurstunt is huurders en verhuurders rechtstreeks met elkaar in contact te brengen zodat  er snel en eenvoudig een nieuwe geschikte match ontstaat!

Kamerstunt is, net als Kamernet, een huurplatform in Nederland met een zeer gevarieerd aanbod van kamers, studio’s en andere woonruimtes. Net als bovenstaande website is het doel van Kamerstunt is om huurders en verhuurders direct met elkaar in contact te brengen zodat beide partijen zelf tot een overeenkomst kunnen komen.verhuurder

Makelaarzoeker is een website gericht op mensen die verhuurder willen worden en wensen een/hun huis te verkopen, aankopen of verhuren. Je kunt je gegevens achterlaten waarna er makelaars uit jouw regio contact met je opnemen.

Antikraak, iets voor een verhuurder?

Ondanks de associatie die we hebben met de naam: ”antikraak” kan legaal zijn. Antikraak is in dit geval een vorm van beveiliging voor panden die leeg staan, totdat er een koop, verkoop, sloop of renovatie plaatsvindt.

Het idee daarachter is dat jij door antikraak in te zetten als eigenaar , het risico op inbraak of schade verkleint. Ongeacht de type gebouw dat je wilt verhuren. Je kan dan aan  een kantoorgebouw, je atelier je woonboot. Maar ook je appartement of rijtjeshuis. Je bent niet zozeer een verhuurder dan een woning eigenaar die beveiliging zoekt voor zijn leegstaand pand. 

Afhankelijk van de huurvoorwaarden kun je voor zorgen dat je je pand in een korte periode terugkrijgt. Het voordeel van antikraak is dat het heel snel geregeld kan worden maar het leven. 

Websites die antikraak woningen aanbieden:

Villex is een leegstandsbeheerder die woon-, werk- en antikraak ruimtes aanbiedt voor tijdelijk, lange termijn of te koop.

Op Interveste vind je tijdelijke huurruimtes, antikraakruimtes en huishop (zeer kortstondige bewoning) projecten. Het aanmaken van een account kost je wel 15 euro.

Tijdelijkehuurenantikraak is een verzamelplatform voor aanbod van antikraak en tijdelijke verhuur in Nederland op de web. Om te kunnen reageren op de woningen, moet je een account activeren.  Je betaalt dan éénmalig €24,00 en je account is 3 maanden actief. Als je op de woningen wilt reageren, is het verstandig je account pas te activeren wanneer je op zoek bent naar woonruimte.

Camelot Europe beheert (leegstaand) vastgoed in opdracht van de eigenaar en biedt een verscheidenheid aan woonruimtes .

makelaar zoekt verhuurder

Airbnb formules

Het is inmiddels een heel bekend fenomeen. Je  kunt ook verhuurder worden van je eigen woning voor een aantal dagen, weken, maanden in het jaar aan mensen die op zoek zijn naar een ruimte op hun vakantieplek. Dan krijg je vaak vakantiegangers over de vloer. Je kunt je eigen voorwaarden stellen en regelt alles rondom het huren van je woning. Het voordeel van zo’n formule is dat je gebruik kan maken wanneer je wil. Nadeel is dat het zichzelf niet verkoopt. Je moet wel voor zorgen dat vorige klanten hun (positieve) mening achterlaten zodat nieuwe klanten geneigd zijn te boeken. een ander nadeel kan fiscaal zijn (zie paragraaf over fiscaliteit). 

Fiscaliteit voor een verhuurder

Het is altijd verstandig wanneer je verhuurder wordt en begint geld te verdienen, je te informeren over wat je rechten en plichten zijn. Verhuur je een woning het hele jaar door, dan hoef je het huurbedrag niet door te geven aan de Belastingdienst maar komt het in vermindering over de waarde van je woning. Je betaalt dus dubbel minder belasting: geen over het ontvangen geld en nog minder over je bezit.  

Studenten leven

Als je daarentegen je eigen woning waar je inwoont en ingeschreven staat als inwoner verhuurt voor een paar dagen of een kamer voor een aantal maanden, hoor je de huur te declareren als inkomstenafhankelijk van de mate van werk dat je inzet om je woning te verhuren, kun je in sommige gevallen ook gezien worden als een ondernemer of ondernemende verhuurder voor de belastingdienst en moet je dan je verdiensten aangeven als inkomsten.

Het boek ‘Voel je vrij, vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’ van Ketty Lollia vertelt hoe het verhuren van een woning in elkaar zit. Op haar website kan je ook meer over lezen!

Krijgt je huurder huursubsidie?

Als verhuurder is het ook interessant voor jou om te weten of je huurder huursubsidies krijgt. Dat kan een voordeel zijn. Een huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Je kunt huurtoeslag krijgen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Hoe hoog de toeslag is en of je het krijgt, hangt af van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en hoe je woont. Bijvoorbeeld, als je vermogen te hoog is, krijg je geen huurtoeslag. Als je woont op kamers, dan heb je vaak geen recht op huurtoeslag. Afhankelijk van je leeftijd mag je huur minimaal € 226,01 en maximaal € 710,68 zijn.

Maar als je woonruimte voldoet aan de eisen van een zelfstandige woonruimte, je inkomen en huur binnen de grenzen vallen, kun je dan huurtoeslag aanvragen. Op de website van Huurtoeslag.nl kun je in 3 stappen je aanvraag regelen. Je kan ook berekenen hoeveel je gaat krijgen en  het nu in het stappenplan en lezen aan welke eisen je woning moet voldoen. Op de website van de belastingdienst kun je ook je huurtoeslag berekenen. Daarna moet je dan nog je aanvraag regelen. 

Studentenleven

Je netwerk en sociale media

Mensen in je omgeving kunnen je helpen aan een woning. Je zoektocht delen op sociale media kan je helpen aan een woning. De mensen die je kennen gunnen je een woning en zullen graag een steentje bijdragen. Ook als je student bent, is het handig om erover te praten met andere studenten of in verenigingen. En als je werkt, met je collega’s. Je weet maar nooit wie de oplossing je kan bieden. Sta er open voor!verhuurder worden en geld verdienenHeb je zelf meer tips om aan een woning te komen? Laat je reactie hieronder en helpt anderen om aan hun woning te komen.

Wil je graag meer handige tips lezen? Lees onze artikelen over geld besparen >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.