Ga goedkoper op vakantie: gouden tips

Goedkoper op vakantie gaan? Hier een paar gouden tips

Goedkoper op vakantie gaan betekent ook geld besparen. Daarom gaan we binnenkort ook Vakantie Toppers aanbieden op de website Minder uitgeven, meer besparen. Dan vind je hier ook de voordeligste reizen die we hebben gevonden! Maar voor nu hebben we alvast een aantal gouden tips voor je:

Reis buiten de vakantieperiode (hoogseizoen)

Het is een bekend feit: vakanties zijn altijd duurder tijdens de vakantie van de kinderen, de periode die men het ‘hoogseizoen’ noemt. Juist omdat de ouders van deze kinderen dan ook vaak vrij zijn, plannen ze reisvakanties. Als je dus geen kind hebt, reis dan gewoon buiten de kindervakantie. Het scheelt je sowieso een paar honderd euro’s! En, mocht dat voor jou een factor zijn, je wordt minder snel geconfronteerd met drukke en lawaaierige kinderen.

Kies voor goedkoper periodes in het jaar

Buiten de vakantie van de kinderen heb je ook andere periodes waarin men veel minder reist. Dat komt vaak omdat de mensen dan met andere dingen bezig zijn. Net voor kerst vertrekken, is bijvoorbeeld vaak iets goedkoper dan net na Oud en Nieuw. Met name doordeweeks reizen, is veel goedkoper dan in het weekend.

Als het voor jou en je werk niet uitmaakt wanneer je vertrekt, kun je ervoor kiezen om je reis te beginnen ergens in het midden van de week. Dat scheelt je gelijk een aantal euro’s per persoon.

 

Ga op vakantie in Nederland

Inkoppertje? Veel mensen vinden een verre reis, naar een ander continent, meer een ‘echte’ vakantie dan lekker in Nederland blijven. En toch zijn er zat buitenlanders die Nederland ook heel graag bezoeken. En niet alleen voor Amsterdam. Door een stedentrip te plannen in eigen land kun je prachtige natuurgebieden, stranden en steden ontdekken. Ook een dagje weg naar een dierentuin, attractiepark of een stedentrip kan je het gevoel geven van vakantie. Want dan ben je toch weg van je huis en de ‘sleur’.

Bezoek dichtbij gelegen landen

Als je Nederland toch graag even wilt verlaten om dat vakantiegevoel te krijgen, kan je ook goedkoper op vakantie naar onze buurlanden: Duitsland, België, Engeland, Frankrijk. Al die landen zijn voor relatief weinig geld te bezoeken. En gezien de afstand, kun je er ook nog voor kiezen om er naartoe te gaan met je eigen auto, de trein, het vliegtuig en zelfs de bus. Je kunt ook een auto huren. Daarnaast is een accommodatie boeken zo geregeld. Je kunt naar een hotel, appartement, vakantiepark, airbnb woning  gaan of lekker kamperen in de buitenlucht, afhankelijk van de periode van het jaar.

Bezoek minder bekende landen

Canarische Eilanden. Bali. Barcelona. Allemaal plekken die heel erg bekend zijn en dus heel erg gewild zijn. Dat weten de reisorganisatoren ook. En daarom zijn de tarieven om er naartoe te gaan altijd iets hoger dan andere landen waar men minder voor over heeft. Toen de sfeer in Turkije grimmer werd, vlak na de mislukte coup op de regering van president Erdogan, was deze bestemming opeens niet meer zo gewild, waardoor de tarieven heel scherp kelderden. En na een diplomatieke rel met Nederland, zagen veel van onze landgenoten ook maar even af van een weekje Antalya. Onterecht, want je liep daar geen direct gevaar, ver van de hoofdstad Ankara. De mensen ontvingen ons even hartelijk als altijd. Je kon in die tijd wel véél goedkoper op vakantie naar Turkije gaan. Nu de situatie wat stabieler is, gaan de prijzen weer omhoog.

Als je kiest voor een bestemming die minder gewild is, krijg je geen mindere vakantie. Je ontdekt een nieuwe omgeving, bent minder geld kwijt en maakt net zoveel mee als je zou meemaken in een van die meer gewilde plekken. Macedonië, in Oost-Europa, is bijvoorbeeld een land waar je heel goedkoop naartoe kan en waar ook alles goedkoop is. Het land biedt even veel mooie natuurgebieden, stranden en steden als andere meer populaire vakantielanden in de buurt zoals Griekenland of Turkije. Wees avontuurlijk. Doe er je voordeel mee. Het scheelt echt geld en je hebt er toch een onvergetelijke tijd.

 

Ruil, of pas op een huis

Een andere vorm van vakantie: tijdelijk in de woning van een ander gaan wonen, terwijl hij in die van jou trekt. Op deze manier is er altijd iemand die past op jouw bezettingen wanneer je er niet bent. En andersom! Stel je woont vlakbij de Veluwe, dan is het misschien leuk om te ruilen met iemand die aan de Zeeuwse kust woont. De Zeeuw wil misschien juist kennis maken met de Veluwe. Zo helpen jullie elkaar aan een mooie vakantie. En dat kan binnenland maar ook met het buitenland.

Als je liever niemand in je huis hebt omdat het al geregeld wordt of je huis al bewoond is, kun je ook kiezen om op te passen op de woning van een ander. Er zijn een aantal websites die deze aanvragen verzamelen. Als je je inschrijft, kan je ook kijken wat ze aanbieden. Het brengt wel enige verantwoordelijkheden met zich mee, maar je gaat dan wel goedkoper op vakantie. De locatie waarop je past is dan ‘gratis’ en wordt betaald doordat je erop gaat letten. Dan hoef je alleen maar je reis naartoe te betalen.

Doe aan vrijwilligerswerk

Goedkoper op vakantie kan niet. Afhankelijk van je leeftijd, wat je in het leven doet, kan het zijn dat je ook graag iets voor een ander doet. Dat je er tijd voor over hebt om een aantal weken achter elkaar je in te zetten voor vrijwilligersprojecten. Dat kan je dan combineren met je vakantie. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar mogelijkheden om jezelf als vrijwilliger in te zetten voor een project in een ander land.

Boek een ‘last minute’

De meeste aanbieders zien liever hun laatste vluchtplaatsen of slaapkamers met korting verkocht, dan dat ze het leeg houden. Daarom zijn deze zogenaamde ‘last minute deals‘ zo populair geworden. Met zulke deals kom je vaak heel ver voor weinig. Je moet alleen binnen korte tijd kunnen vertrekken en op de aangewezen data. Het nadeel is dat het kan voorkomen dat er op een moment even niks meer beschikbaar is voor de plek waar je eigenlijk naartoe wilde. Het is dus belangrijk dat je dan flexibel bent met je eindbestemming, een open mind houdt. En ook flexibel bent met je vertrekdata.

Vakantie veiling

Je bent misschien bekend met veilingen: opbieden tegen anderen. Dit concept wordt nu ook gebruikt om vakantie, deals, trips of zelfs restaurants met korting aan te bieden. Vaak kun je goedkoper op vakantie dan bij de aanbieder zelf. Het grootste nadeel van deze websites is dat er vaak bepaalde data vooraf bepaald zijn. Je moet dus vrij kunnen zijn in de aangeboden periodes om te kunnen vertrekken. Het gezelschap wordt ook vaak vooraf bepaald en is vaak in een set van 2 te bestellen. Een oneven gezelschap kan dus soms duurder uitkomen dan als je het rechtstreeks zou kopen of op een deal-website. Bepaal dus altijd vooraf hoeveel je bereid te betalen voor een bepaalde reis en hou je eraan. Zo vermijd je ook onverwachte verrassingen.

Couchsurfing

Couchsurfing houdt in dat je bij een inwoner van de plek waar je naartoe gaat, gaat logeren. De naam verwijst naar een hypothetische ‘sofa’ waar je op gaat slapen. Maar het kan ook een aparte kamer zijn in de woning of een mogelijkheid om te kamperen in de tuin. Er zijn een aantal websites die dat aanbieden. Belangrijk is om te checken hoe betrouwbaar de site is. Zulke methoden worden ook vaak aangeboden rondom sportieve evenementen. Dit om een logeerplek aan te kunnen bieden aan de sporters en hun ploeg. Maar ook voor andere gelegenheden worden er vaak plekken opengesteld.

Ontdek hier hoe je meer geld kan besparen >> 


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.